Vasemmistoliiton Myllykoski ehdottaa: Valtion pitäisi taata maatiloille pitkäaikaista lainaa prosentin korolla - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Vasemmistoliiton Myllykoski ehdottaa: Valtion pitäisi taata maatiloille pitkäaikaista lainaa prosentin korolla

Lainaa voisi saada 500 euroa hehtaarilta. Näin turvattaisiin kansanedustajan mukaan siemenviljan riittävyys.
Jaana Kankaanpää
Maataloussektorilta on kansanedustaja Jari Myllykosken mukaan arvioitu, että noin kolmannes tiloista hyödyntäisi lainamuotoista apua.

Vasemmistoliiton satakuntalainen kansanedustaja, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jari Myllykoski vaatii hallitukselta pikaisia toimia maatalouden akuutin kriisin ratkaisemiseksi. Myllykoski ehdottaa, että valtio takaisi maatiloille pitkäaikaista lainaa 500 euroa hehtaarilta yhden prosentin korolla. Näin tilat voisivat hänen mukaansa turvata siemenviljan riittävyyden.

"Peräkkäisten katovuosien jälkeen viljelijät ovat pulassa. Monet harkitsevat lopettamista, kun rehu ei riitä karjalle tai siemenvilja on myytävä laskujen maksamiseksi. Kotimainen alkutuotanto on liian arvokas asia menetettäväksi poikkeussäiden takia", Myllykoski kommentoi tiedotteessa.

Rahat kriisin ratkaisuun on löydyttävä kotimaasta, sillä EU on ilmoittanut, ettei kriisitukea ole tarjolla. Maataloussektorilta on Myllykosken mukaan arvioitu, että noin kolmannes tiloista hyödyntäisi lainamuotoista apua.

Akuutin avun lisäksi kansanedustaja vaatii myös pidempiaikaisia ratkaisuja maatalouden kannattavuuskriisiin.

"Ilmastonmuutoksen myötä poikkeukselliset säät tulevat vain lisääntymään. Ensi kevään vaalien jälkeen tuleekin etsiä ratkaisuja, jotka ovat oikeudenmukaisia, toimivia ja tukevat ilmastonmuutoksen hillitsemistä", hän toteaa.

Myllykoski on valmistellut asiasta toimenpidealoitteen, jonka hän jättää hallitukselle eduskunnan syysistuntokauden alussa.

Lue lisää
MaatalousKonemessut 5.–7.11.2020 Helsingissä
Mainostaja: Suomen Messut Osuuskunta

Pirkanmaalla kaivataan sateita kuivan alkukesän jälkeen

"Kannattavalla viljatilalla pitää olla riittävän isot pellot", toteaa kotitilansa 18-vuotiaana haltuun ottanut kauhavalainen

Karstulan Vahangalla rehunteko alkaa näillä näkymin juhannuksen jälkeen – lypsykarjatilalla toivotaan tasaisia vesisateita