Politiikka

Euroopan komissio suosittaa: Lopetetaan kellojen siirtely

Politiikka 31.08.2018

Suomi on pitänyt kellojen siirtelystä luopumista esillä EU:ssa niin ministerikokouksissa kuin parlamentissa. Hallitus päätti alkuvuonna, että se ryhtyy tosissaan ajamaan asiaa.


Antti Aimo-Koivisto
Kaksi kertaa vuodessa tapahtuva kellojen siirtäminen saattaa pian jäädä historiaan. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Euroopan komissio on tarttumassa toimeen ja suosittaa jäsenmaille, että ne luopuisivat kellojen siirtelystä. Kesäajasta tulisi komission mukaan pysyvä. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi tänään tehtävästä päätöksestä saksalaiskanava ZDF:lle.

Saksalaismedian mukaan yli 80 prosenttia vastanneista kannatti kellojen siirtelyn lopettamista kansalaiskyselyssä, jonka komissio toteutti kesän aikana. Kyselyyn vastasi ennätyspaljon ihmisiä, ja sen nettisivu kaatui ensihetkillä suuren kiinnostuksen takia.

"Ihmiset haluavat näin, ja me toteutamme sen", Juncker sanoi saksalaiskanavan haastattelussa.

Suomi on pitänyt kellojen siirtelystä luopumista esillä EU:ssa niin ministerikokouksissa kuin parlamentissa. Hallitus päätti alkuvuonna, että se ryhtyy tosissaan ajamaan asiaa.

Asiasta vastaava liikennekomissaari Violeta Bulc on aiemmin sanonut, että asiasta täytyy päättää EU:ssa yhtenäisesti. Jää nähtäväksi, miten 28, pian 27, jäsenmaata asiaan suhtautuvat.

Myös suomalaismepit vetosivat alkuvuonna EU-komissioon, jotta se tekisi perinpohjaisen arvion kellojen siirtelystä. Mepit pitivät parlamentin täysistunnossa voimakkaita puheenvuoroja sen puolesta, että siirtelystä pitää luopua.

"Voin kertoa teille, että aurinko laski Utsjoella 26. marraskuuta ja nousi sen jälkeen 16. tammikuuta. Jos joku komissiossa uskoo, että kellon siirtämisellä tunnin sinne tai tänne on vaikutusta Utsjoella, tervetuloa todellisuuteen", evästi muun muassa Nils Torvalds (r.) muita meppejä.

Valoisan ajan optimoinnille ei nähdä nykytaloudessa enää niin suurta tarvetta kuin ennen, jolloin valoa tarvittiin työn tekemiseen. Sen sijaan kellojen siirtelyn on arvioitu aiheuttavan haittaa terveydelle ja vaivaa liikenteelle.

Suomen hallitus tarttui toimeen kymmeniä tuhansia nimiä keränneen kansalaisaloitteen jälkeen. Itse aloite kaatui eduskunnassa, koska Suomella ei ollut asiassa toimivaltaa, mutta valiokunta kehotti hallitusta ajamaan asiaa.

Suomessa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1981, jolloin pohjolassa seurattiin Saksan ja muun Keski-Euroopan esimerkkiä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT