Politiikka

Sipilä selittää lausuntoaan maahanmuutosta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selittää arvostelua herättänyttä lausuntoaan maahanmuuttajista.
Sipilä on selittänyt maahanmuuttolausuntoaan kolumnissa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Juha Sipilä kirjoittaa nyt kolumnissaan, että suurimmalla osalla Eurooppaan tulleista ei ollut perusteita saada turvapaikkaa.

Sipilä viittaa Suomen osalta Maahanmuuttoviraston tilastoihin vuosilta 2015–2017, joiden mukaan noin kolmannes sai myönteisen päätöksen. Eurooppaan tulleista osuus oli 44 prosenttia.

Sipilä sanoi viikonlopun Ykkösaamu-haastattelussa, että suurin osa Suomeen vuosina 2015–2016 tulleista maahanmuuttajista ei paennut sotaa tai vainoa.

Sipilä huomauttaa, että turvapaikkajärjestelmän tehtävänä on auttaa ihmisiä, jotka ovat hädänalaisessa asemassa.

"Sodan ja vainon lisäksi sellainen voi olla myös toive paremmista elämän edellytyksistä jossain muualla, joka on hyvin ymmärrettävää", Sipilä kirjoittaa.

Pääministerin mukaan on rehellistä nähdä, että Euroopan ja sen lähiympäristön välinen elintasoero on niin suuri, että se ruokkii muuttohalukkuutta.

Koska työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan Suomessa ja Euroopassa, pitää löytää keinoja ja kanavia hallittuun tulemiseen.

"Hallitsemattomana maahantulo kuitenkin heikentää turvallisuudentunnetta ja on omiaan lisäämään muukalaisvastaisuutta. Ihmisten huolet ovat aina aitoja", Sipilä muotoilee.

Sipilän mukaan on selvää, että Suomessa pitää vahvistaa moni-ilmeisyyden hyväksyntää eikä rasismille saa antaa tilaa.

"Tähän kaikkeen tarvitaan johdonmukaista politiikkaa, mutta ennen kaikkea maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Toimittajalta: Jutta Urpilaisella on edessään isot haasteet – ruokaturva ja ilmastopakolaisuus kaipaavat ratkaisuja

Urpilaisen salkku keveni

Uutiskommentti: Saarikon tuki