Politiikka

EU-komissio hakee muutosta Yhdysvaltojen naudanlihakiintiöihin – toiveena helpottaa tuontia ja kauppasodan jännitteitä

Mandaatin tarkoituksena on antaa EU:n hormonivapaan naudanlihan kokonaiskiintiöstä suurempi siivu Yhdysvalloille.
Jaana Kankaanpää
Osa EU-järjestöistä pelkää, että naudanlihan tuonti Eurooppaan kasvaa hallitsemattomasti Yhdysvaltojen ja EU:n yhteystyösopimuksen myötä.

Euroopan komissio on pyytänyt EU:n jäsenmaiden neuvostolta mandaattia, jolla se voi keskustella Yhdysvaltojen hormonivapaan naudanlihan tuontikiintiöstä uudelleen.

Taustalla on toive ratkaista jo pitkään kestänyt Maailman kauppajärjestön WTO:n kiista naudanlihan tuonnista EU-alueelle, komissio kertoo tiedotteessaan.

”Tällä toimeksiannolla komissio pyrkii pääsemään molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun, joka on WTO:n sääntöjen mukainen”, EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan kertoo.

Hänen mukaansa neuvotteluilla voidaan helpottaa EU:n ja Yhdysvaltojen kauppajännitteitä sekä vahvistaa EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin heinäkuussa tekemää sopimusta.

Juncker ja Trump allekirjoittivat heinäkuussa julkilausuman, jossa he kertoivat käynnistävänsä ”uuden vaiheen Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä suhteissa”. Sopimuksella halutaan lisätä soijapapujen ja maakaasun tuontia EU:hun.

Hoganin mukaan naudanlihan kiintiö pysyy samalla tasolla eikä sitä ole aikomusta kasvattaa. Komission uutena toiveena olisi kuitenkin ​jakaa osa 45 000 tonnin nykykiintiöstä pelkästään Yhdysvalloille.

EU:n hormonivapaan naudanlihan kiintiö perustettiin alun perin vuonna 2009.

Kiintiötä laajennettiin myöhemmin Yhdysvaltojen lisäksi myös muihin maihin, kuten Uruguayihin, Argentiinaan ja Australiaan.

Lue myös:

Puolet Suomessa käytettävästä soijasta on geenimuunneltua – Brasilialainen soija korvautuu osittain yhdysvaltalaisella

Kauppasota lisää epävarmuutta EU:n maatalousmarkkinoilla: "Kaupankäynti on arvaamatonta ja päätöksenteko vaikeaa"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

WTO pudotti reippaasti ennustettaan maailmankaupan kasvusta

Vaikka EU-maat antoivat Britannialle lisäaikaa brexitille, sopimukseton ero ei ole kaukana: "Huono diili kaikille"

Britanniassa hamstrataan ruokaa jo brexitin varalle – kaupat alentavat ruuan laatuvaatimuksia ja testaavat paremmin säilyviä tuotteita