Politiikka

Karhisella neljä kuukautta aikaa korjata ruokaketjun tulehtuneet välit: "Ilmapiiri on jännitteinen"

Osapuolet ovat kaukana toisistaan ja jokaisen pitäisi luopua jostain. Kevyet toimenpiteet eivät riitä viljelijän taloutta parantamaan.
Markku Vuorikari
"Lasken erittäin paljon viennin varaan. Voisimme viedä paljon enemmän", maatalouden kannattavuuteen keinoja etsivä Reijo Karhinen sanoo.

Maatalouden kannattavuuden parantamista pohtiva Reijo Karhinen keksisi kyllä keinot lisätä maatalouden tuloja 500 miljoonalla eurolla.

"Eri asia on, otetaanko ne käyttöön. Uskon, että tavoitteeseen voi päästä. 500 miljoonaa ei kokonaisuudessa ole suuri summa, mutta ratkaisumallit eivät kaikki ole kivoja", Karhinen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) käynnisti elokuussa selvityksen maatalouden kannattavuuden parantamiseksi ja tulevaisuuden ruuantuotannon turvaamiseksi. Karhinen johtaa työtä ja tavoite on lisätä maatalouden tuloja 500 miljoonalla eurolla.

Käytännössä tavoitteeseen pääsy vaatisi sitä, että jokainen ketjun osapuoli luopuisi jostain. Karhinen ei täsmennä vielä keinoja, mutta kevyt hiominen ei riitä.

Karhinen myöntää, että ruokaketjun ilmapiiri on tulehtunut ja jännitteinen. Yhteistä tavoitetta ei näytä löytyvän.

"Eteenpäin ei päästä, jos ei synny yhteistä tahtotilaa. Miten osapuolet saadaan ulos poteroistaan", Karhinen pohtii tämän hetkistä tilannetta. Hän esitteli työnsä välikatsauksen tänään keskiviikkona Helsingissä.

Osapuolet ovat kaukana toisistaan.

"Tuottajan kannattavuus on heikko ja tuottajan tunne epäoikeudenmukaisesta tulonjaosta vahva. Kauppa on älyttömän vahva ja kehittynyt omien hyvien päätösten ansiosta. Sitä on vaikea faktaperusteisesti kritisoida. Viranomaiset ovat sallineet sen."

Tilannetta ei helpota, että Karhisen työhön kohdistuu kovat odotukset. "Ehkä epärealistisen kovat."

Karhisella on neljä kuukautta aikaa etsiä sopua, sillä hänen työnsä päättyy vuoden lopulla. Nyt tietojen kerääminen on tehty ja alkaa keinojen miettiminen.

Hallituksen budjettiriihessä pari viikkoa sitten esitettiin, että kilpailulaista tehtäisiin riippumaton selvitys.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) uusi pääjohtaja Kirsi Leivo kiisti MT:n haastattelussa, että kilpailulain muutoksella voitaisiin parantaa viljelijän asemaa.

Karhisen mielestä pitäisi tutkia, kenen eduksi KKV:n lakia tulkitsee.

"Siitä olisi hyvä saada faktaa pöytään."

Osana selvitystä on kuultu viljelijöitä ja ruokaketjun osapuolia kolmessa tapahtumassa. Lisäksi 3 400 henkilöä on ottanut kantaa verkkokeskustelussa. Heistä 1 590 oli viljelijöitä.

Karhisen mukaan ruokaketjun ulkopuolella keskustelu on ollut järkevää.

Myös viennin lisääminen ja innovaatioiden edistäminen on Karhisen listalla.

"Lasken erittäin paljon viennin varaan. Voisimme viedä paljon enemmän."

Lue myös:

KKV:n uusi pääjohtaja ei usko kilpailulain muuttamisen ratkaisevan ruokaketjun ongelmia: ”Olisi hyvä kuulla, mikä idea konkreettisesti on"

Ruokaketjun toimijat kokoontuivat miettimään keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi

Ruokamarkkinoilla jotain pahasti vialla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruoka­pöydästä puuttui ymmärrys

Liuta kaupan ja teollisuuden isoja nimiä puuttui ruokapöytä-keskustelusta – Heikkilä, Helander, Alarotu, Gröhn tai Hemmilä eivät olleet paikalla

Löytynyt: Yhteinen tahtotila maatalouden kannattavuuden parantamiseksi – vientihaaveet yhdistävät tuottajia, kauppaa ja elintarviketeollisuutta