Politiikka

Suomea vaivaa krooninen työvoimapula – liian korkea asumistuki vähentää työvoimaa

TEM:n kansliapäällikön Jari Gustafssonin mukaan seuraavan hallituksen on saatava sosiaaliturva ja kannustinloukut kuntoon, jos hyvinvointivaltio aiotaan säilyttää.
Sanne Katainen
Ulkomaisia osaajia pitäisi houkutella Suomeen, Jari Gustafsson vaatii.

Työllisyys on Suomessa ykkösasia, ja seuraavaa hallitusta odottavat vaikeat ratkaisut sosiaaliturvan muutoksesta. "Pahalta näyttää. Kun näin vaikea on ottaa edes ensimmäisiä askeleita, miten sitten isoja harppauksia", työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäällikkö Jari Gustafsson ihmettelee.

Ensimmäisillä askelilla hän viittaa aktiivimalliin, työttömien haastatteluihin ja pienten yritysten irtisanomisten helpottamiseen, joita vastaan jopa lakkoillaan.

"Yhteisymmärrystä tarvitaan, kun pitää tehdä vaikeita ja jopa kipeitä ratkaisuja. Ilman niitä ei työllisyyttä saada lähelle 80:tä prosenttia."

"Korkeaa työllisyyttä tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseksi. Ruotsissa siihen on pystytty, samoin Saksassa."

Gustafssonin kipeät ratkaisut koskevat etenkin sosiaaliturvan muutosta ja työn kannustavuuden parantamista. "Esimerkiksi asumis- ja toimeentulotuki ovat liian korkeita verrattuna työvoiman hintaan. Työtä ei kannata ottaa vastaan."

Hän perää monen toimialan kokonaisnäkemystä, pelkkä työllisyys- ja sosiaalipolitiikka tai verotus ei riitä.

"Sosiaaliturvan muutos on seuraavan hallituksen suuri tavoite, jos sotesta ja maakunnista päästään nyt sopuun. Ja pelkäänpä, että se on vielä vaikeampi kuin sote."

Nykyiseen 72 prosentin työllisyysasteeseen ei pidä olla tyytyväinen. "Suomen miesten työllisyys on edelleen OECD-maiden heikoin, Kreikka mukaan lukien."

Työllisyyden hoidon Gustafsson jakaa kolmeen osaan: pitkäaikaistyöttömät, yleistyöttömyys ja työperäinen maahanmuutto.

"Nuorten kouluttamattomien pitkäaikaistyöttömien määrä ei ole laskenut. Kouluttamattomia 20–29-vuotiaita on 115 000, joista liki puolet työttömiä."

Ratkaisua haetaan nopeasta koulutuksesta työelämään. Lisäksi jatkossa kaikilla pitäisi olla vähintään toisen asteen koulutus ja aikuiskoulusta on uudistettava.

Myös työkykyyn puututaan. "Nyt ei edes tiedetä, paljonko on työttömiä, joilla on krooninen terveysongelma ja alhainen työkyky. Heitä on kuitenkin jopa kolmannes työttömistä työryhmän Raija Kerätär – Tuija Oivo alustavien selvitysten mukaan."

Tällaisille henkilöille ei kannata Gustafssonin mukaan järjestää nykyisenkaltaisia työvoimapalveluita ja kursseja, koska he tarvitsevat terveys- ja muita palveluita yhteistyössä työvoimahallinnon ja terveysalan kanssa.

Avointen työpaikkojen määrä on kasvanut reippaasti. "Suomessa on jo nyt krooninen työvoimapula", Gustafsson sanoo. Avoimia työpaikkoja on 0,3 työtöntä kohti. Vielä toissa vuonna osuus oli 0,17, eli kasvu on ollut hurjaa.

"Teollisuus ja palvelut palkkaisivat heti 30 000 osaajaa, jos heitä olisi saatavilla."

Työvoimaa tarvitaan kaikkiin maakuntiin eikä vain kasvukeskuksiin. Maakunnilla on Gustafssonin mukaan kaikilla omat vahvuutensa, mutta osaajapula on kaikissa pullonkaula.

"Se ei riitä, että työttömät saadaan töihin. Tarvitaan myös ulkomaalaisia osaajia."

Ulkomaalaisten osaajien ja opiskelijoiden maahanmuuttoa tulisi lisätä voimakkaasti. "Kilpailu on hirveän kovaa kansainvälisesti. Muualla heitä haetaan ja houkutellaan."

Gustafssonia harmittaa, että Suomessa sotketaan kaksi asiaa, humanitaarinen pakolaisten maahanmuutto ja työperäinen muutto.

"Työn tarjonta muuttuu rajusti lähivuosina. Esimerkiksi 140 000 kaupan kassaa jää työtä vaille. Heille täytyy löytyä vastaavaa matalan tuottavuuden eli palkkatason koulutusta ja työtä. Ruotsissa tällaisia työpaikkoja on saatu luotua."

Gustafssonin mukaan Suomessa tuhoutuu kymmenen vuoden aikana jopa kolme miljoonaa työpaikkaa. Niistä puoli miljoonaa on sellaisia, joita ei ole vielä olemassakaan. "Muutosvauhti on raju ja siihen täytyy sopeutua."

Suomella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet hoitaa asia, koska täällä osataan teknologia paremmin kuin useimmissa kilpailijamaissa.

"Uusia ei synny, ellei vanhoja työpaikkoja tuhoudu."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeri Timo Harakka: Hallitus yrittää löytää ratkaisuja työvoimapulaan

Kaikkien aikojen taistelu työvoimasta

Soininvaara: Helsingin asumistuki on käytännössä melkein kuin perustulo