Politiikka

Vihreä ajatuspaja kertoo, mikä mättää ruuantuotannossa: Kallis maataloustukijärjestelmä, kuluttaja ei saa kaupasta haluamaansa ruokaa

Politiikka 08.09.2018

Ajatuspajan selvityksen mukaan eläintuotannon tukia tulisi ilmastosyistä uudistaa ja harkita lihaveron käyttöönottoa.


Rami Marjamäki
Osansa kritiikistä selvityksessä saa myös maataloustukijärjestelmämme, jota kuvataan kalliiksi.

Vihreitä lähellä oleva ajatuspaja Visio kertoo tuoreessa selvityksessään, mikä ruuantuotannossa mättää.

Selvityksessä nostetaan esille muun muassa se, että maanviljely saastuttaa merta ja ilmakehää, eikä eläinten hyvinvointiin ole panostettu riittävästi Lisäksi selvityksessä huomautetaan, että maanviljelijöiden tulot ovat romahtaneet.

Osansa kritiikistä saa myös maataloustukijärjestelmämme, jota kuvataan selvityksessä kalliiksi. Kuluttajan näkökulmasta tilanne on selvityksen mukaan se, etteivät kuluttajat tunnu saavan kaupasta haluamaansa ruokaa.

"Monilla on paljon mielipiteitä ja vahvojakin näkemyksiä maataloudesta, mutta monesti näiden taustalta puuttuu faktoja esimerkiksi siitä, millainen meidän maataloustukijärjestelmämme on", selvityksen laatinut tutkija Taru Anttonen sanoo tiedotteessa.

Selvityksen mukaan eläintuotannon tukia tulisi ilmastosyistä uudistaa ja harkita lihaveron käyttöönottoa. Suomessa tulisi lisäksi käydä keskustelu siitä, onko perustelua pitää kansallisten tukien voimin nykyistä maatalousrakennetta.

Selvitykseen pääset tutustumaan tästä.

Vihreiden valtuuskunta kokoontuu viikonloppuna päättämään omasta maatalouspoliittisesta ohjelmastaan. Ajatuspaja Vision tekemä selvitys on toiminut sen tausta-aineistona, mutta selvityksessä esitetyt mielipiteet eivät edusta vihreiden mielipiteitä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT