Politiikka

Vihreät äänesti maatalouspolitiikasta – tukea eläintuotantoon ei lopeteta aivan kokonaan

Vihreät tekisi seuraavista eduskuntavaaleista ilmastovaalit.
Pekka Fali
Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtajan Silja Keräsen johtaman maatalouspolitiikan työryhmän ohjelmasta käytiin yksityiskohtainen äänestys sunnuntaina vihreiden puoluevaltuustossa.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Salossa äänestettiin sunnuntaina maatalous- sekä eläinpoliittisesta ohjelmasta pykälä kerrallaan. Ohjelman laatineen työryhmän puheenjohtaja Silja Keränen on lopputulokseen tyytyväinen, vaikka tiukoissa äänestyksissä muutettiin joitakin ryhmän esityksiä.

Esimerkiksi äänestyksessä eläinyksikkökohtaisesta tuesta hävinneet vaativat tuen lopettamista kokonaan. Nyt tukea vähennetään asteittain.

Ohjelmassa esitetään ekosysteemien, esimerkiksi kasvipeitteisyyden ja maiseman säilyttämisen tukemista ja suoran tuotantotuen vähentämistä. Turvepeltojen raivaukset (poistettu 10.9.: ja turvemetsien ojitukset) tulee lopettaa.

EU-tukia (korjattu 10.9., oli EU-tuki) tulisi suunnata pilari kakkosen mukaiseen maaseutu- ja ympäristötukeen eikä pilari ykkösen mukaiseen tuotantotukeen.

Ohjelman mukaan maataloudesta tulisi kestävämpää ja eettisempää, mutta kotimainen ruokahuolto jatkuisi, Keränen sanoo. Tavoitteena on myös viljelyn kannattavuuden parantaminen.

Vihreiden ohjelma pohjautuu Visio- ajatuspajan julkaisemaan Taru Anttosen 65-sivuiseen esitykseen Mikä mättää ruoantuotannossa? Kysymyksiä ja vastauksia kestävämmästä maatalouspolitiikasta.

Koska ekosysteemipalveluja ei hinnoitella markkinoilla, pitäisi niitä tukea nykyistä enemmän tai säätää niiden tuottaminen laeilla pakolliseksi, esityksessä todetaan.

Ekosysteemipalveluja ovat ruuan tuotannon lisäksi esimerkiksi mehiläisten pölytys, maaperän kunto, eroosion torjunta, ilmastonsäätely, lajien moninaisuus, luonnon virkistyskäyttö ja alkuperäisrotujen säilyttäminen.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon mukaan ensi kevään eduskuntavaaleista on tehtävä ilmastovaalit.

"Suomen pitäisi vähentää päästöjä vauhdilla, mutta Juha Sipilän (kesk.) hallitus tekee päinvastoin. Suomen päästöt kasvavat 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuodesta 2015 lisääntyvien hakkuiden vuoksi", Aalto sanoi lauantaina.

Vihreät tähtää hiilineutraalisuuteen 2040 mennessä. Hiilen, turpeen ja öljyn käytön pitäisi loppua 2020-luvulla ja maakaasun 2030-luvulla.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi tviitissään : "Aalto pelottelee, keskusta ja hallitus tekee: Kivihiilikielto, uusiutuvan sähkön tarjouskilpailu ja polttoaineen sekoitevelvoite, tuki sähköautojen hankintaan ja latausinfraan, investointituet biokaasuun ja aurinkosähköön ja energiatehokkuuteen ym."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalous­politiikka uuteen asentoon

Ilmastohysteria hyppäsi laukalle

"Ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta ovat minulle ne politiikan suurimmat kysymykset" –ennakkosuosikki Maria Ohisalo avasi vihreiden puheenjohtajakisan