Politiikka

Ruotsin vaalien alustava tulos: punavihreät 40,6 ja porvariallianssi 40,3 prosenttia

Ruotsidemokraatit kasvatti selvästi suosiotaan.
LEHTIKUVA/AFP
Toiseksi suurimman puolueen maltillisen kokoomuksen kannatus on 19,8 prosenttia.

Ruotsin vaalien alustavan tuloksen mukaan punavihreä blokki ja porvariblokki ovat hyvin tasaväkisiä. Punavihreiden kannatus on 40,6 prosenttia ja porvariallianssin 40,3 prosenttia, kun äänestysalueista on laskettu 99,9 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit säilytti asemansa suurimpana puolueena mutta menetti kannatustaan. Puolue on saamassa 28,4 prosenttia äänistä, kun toiseksi suurimman puolueen maltillisen kokoomuksen kannatus on 19,8 prosenttia. Myös kokoomuksen kannatus laski viime vaaleista.

Kolmanneksi suurin puolue ruotsidemokraatit puolestaan kasvatti selvästi suosiotaan. Puolue on saamassa 17,6 prosenttia äänistä, kun vuoden 2014 vaaleissa se ylsi vajaan 13 prosentin kannatukseen.

Myös keskustapuolue, vasemmistopuolue ja kristillisdemokraatit kasvattivat suosiotaan. Keskusta on saamassa 8,6 prosentin, vasemmistopuolue 7,9 prosentin ja kristillisdemokraatit 6,4 prosentin kannatuksen.

Ympäristöpuolueen kannatus laski 4,3 prosenttiin ja liberaalien kannatus pysyi liki ennallaan 5,5 prosentissa.

Kyseessä on alustava lopputulos. Virallisesti tulokset valmistuvat vasta myöhemmin viikolla kun postiäänet saapuvat ulkomailta.

Vaalituloksen pohjalta voidaan odottaa vaikeita hallitusneuvotteluja. Ruotsidemokraatit on blokkien välissä keskeisessä asemassa, ja puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi vaali-iltana olevansa valmis neuvottelemaan kaikkien kanssa.

Ruotsin alustava parlamenttivaalitulos jäi vaali-iltana niin tiukille, että postissa saapuvat äänet voivat vielä muuttaa kahden suuren blokin välisen valtatasapainon, kirjoittaa Dagens Nyheter.

Lehden haastatteleman Göteborgin yliopiston tutkijan David Ahlinin mukaan viime vaaleissa annettiin postitse noin 200 000 ääntä. Punavihreän blokin ja porvariblokin välinen ero on sunnuntai-illan alustavan vaalituloksen mukaan vain 30 000 ääntä.

Ahlin arvioi myös, ettei ympäristöpuolue voi vielä huokaista helpotuksesta. Sunnuntai-illan vaalitulosten mukaan puolue ylitti nipinnapin neljän prosentin äänikynnyksen, jonka alle jääminen merkitsisi nykyiselle hallituspuolueelle koko parlamentista putoamista.

Äänissä mitattuna puolue on 25 000–30 000 ääntä kynnyksen yläpuolella. Ahlinin mukaan on epäselvää, millainen vaikutus postiäänillä voi puolueen kannalta olla.

Postissa saapuvat ennakkoon äänestäneiden ja ulkomailla äänestäneiden äänet. Ahlin toteaa, että ulkoruotsalaiset äänestävät usein porvaripuolueita, mutta varoittaa päättelemästä sen perusteella liikoja.

Postiäänet on määrä laskea keskiviikkona.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsissa vaalitulos vaatisi vallanjaon

Kokoomusjohtaja nimettiin hallitustunnustelijaksi Ruotsissa

Ruotsin valtiopäivät äänestää Löfvenin luottamuksesta – hallitusratkaisu täysin levällään