Politiikka

Ministeri kysyy: Pitääkö valtionyhtiön pääkonttorin aina sijaita Helsingissä?

Mika Lintilä: "Sijainti lähellä alan osaamiskeskittymää voisi olla kilpailukyvyn kannalta parempi ratkaisu."
Vesa Laitinen
Elinkeinoministeri Mika Lintilän mielestä valtionyhtiöille olisi kilpailukyvyn kannalta parempi, että niiden pääkonttorit sijaitsisivat lähellä alan osaamiskeskittymää.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) haluaa herättää omistajaohjausministerinä keskustelua valtionyhtiöiden pääkonttoreista. "Onko luonnonlaki, että valtionyhtiön pääkonttorin on sijaittava pääkaupunkiseudulla toimialasta riippumatta?", hän kysyi alueiden elinvoimatilaisuudessa Helsingissä.

"Sijaintikysymystä pitäisi tarkastella yhtiön etu edellä, mutta usein sijainti lähellä alan osaamiskeskittymää olisi yhtiön kilpailukyvyn kannalta parempi", Lintilä pohtii.

Lintilä mainitsee erikseen kysyttäessä muun muassa Terrafamen ja Patrian, joiden toiminta on keskittynyt muualle kuin pääkaupunkiseudulle.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ajatuspaja e2:lla teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että runsas puolet suomalaisista pitää perusteltuna pääkonttoreiden sijaitsemista siellä, missä on toimialan osaamista ja resursseja.

Pääkonttoreiden hajasijoittamisen kannalla on vajaa kolmannes ja 9 prosenttia kansalaisista sijoittaisi valtionyhtiöiden pääkonttorit aina pääkaupunkiin.

Lintilän mukaan tulevaisuudessa alueiden menestys nojaa yhä vahvemmin niiden omaleimaisiin vahvuuksiin ja erityispiirteisiin. Hän vaihtaisi vanhan aluepolitiikan alueiden elinvoimapolitiikaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mika Lintilä ei ole lähdössä keskustan puheenjohtajakisaan

Keskustan odotetut ministerinimet selvillä: Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä ja Mika Lintilä valittiin kirstunvartijaksi

Keskustaa koetellaan puolivälitarkastelussa