Politiikka

"Kaikesta päätellen tämä on tullut Venäjällekin yllätyksenä" –Tulli vetoaa: Yksityisautoilu palautettava lakia edeltävälle tasolle

Venäjän tullia ei ole ohjeistettu selkeästi vakuusasioissa.
Venäjän uudet tullimääräykset ovat aiheuttaneet ongelmia autoilijoille, joiden ajokki on esimerkiksi pankin tai rahoituslaitoksen omistuksessa osamaksun tai leasingin vuoksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen Tulli pyytää kirjeessä Venäjän tullia ryhtymään toimiin, joilla yksityisautoilu maiden välillä saataisiin takaisin kohuttua tullilakia edeltävälle tasolle. Tulli pyytää myös tarkempia tietoja muun muassa vakuusmaksuista, joita autoilijoilta rajalla vaaditaan.

"Odotamme, että Venäjän tulli toimii ja antaa selkeät ohjeistukset siitä, miten vakuuden antaminen tällaisessa tilanteessa toimii ja mistä suuruusluokasta vakuudessa käytännössä puhutaan", Tullin ylijohtaja Jarkko Saksa sanoo STT:lle.

Tulli haluaa myös tietää tavan, jolla autoilija voi saada vakuuden takaisin. Saksan mukaan Venäjän tullia ei ole ohjeistettu selkeästi vakuusasioissa.

Saksa kertoo Suomen esittäneen toiveen, että Venäjän tulli löytäisi rajan ylittämistä helpottavan soveltamiskäytännön tilanteissa, joissa kuljettaja on auton haltija, mutta auto omistaa rahoitusyhtiö.

"Tämähän on Suomessa varsin yleinen tapa hankkia auto. Kaikesta päätellen Venäjällekin on tullut yllätyksenä, kuinka yleinen tällainen omistusmuoto on Suomessa. En usko, että tässä on ollut tarkoituksena matkustajaliikenteen rajoittaminen", Saksa sanoo.

Hänen mukaansa uuden tullisääntelylain tarkoitus on varmistaa, että autot, jotka viedään Venäjälle väliaikaisesti myös tuodaan sieltä pois.

Noin viikko sitten voimaan tullut laki rajoittaa rahoitusyhtiöiden omistamien ulkomaisten autojen pääsyä Venäjälle.

Sekä Vaalimaan että Nuijamaan tullipäälliköt sanovat, että rajanylityspaikoilla on ollut tänään rauhallista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Reuters: Venäjä jatkaa eurooppalaisten elintarvikkeiden tuontikieltoa vuoden 2020 loppuun

Väestökehitys aiheuttaa monenlaisia ongelmia

Venäjän öljyn laatuongelmat ovat nostaneet bensiinin hintaa Suomessakin – kesäbensa tapaa olla muutamia senttejä talvibensaa kalliimpaa