Politiikka

Ruotsin alustavissa vaalituloksissa paljastui virhe – punavihreiden etumatka kasvoi

Virhe johtui siitä, että yksi äänestysalue oli sekoittanut toisiinsa parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa.

Ruotsin parlamenttivaaleissa on tullut ilmi äänestystuloksia koskeva virhe, jonka paljastuminen kasvatti punavihreän blokin etumatkaa porvariblokkiin nähden. Tällä hetkellä punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa.

Alkuperäisen alustavan vaalituloksen mukaan punavihreät olisivat saaneet 144 paikkaa ja porvarit 143 paikkaa. Keskustapuolue menetti kuitenkin yhden paikan ruotsidemokraateille.

Virhe johtui siitä, että yksi äänestysalue oli sekoittanut toisiinsa parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset. Ruotsalaiset äänestivät sunnuntaina kolmissa vaaleissa yhtä aikaa. Maassa pidettiin samaan aikaan parlamenttivaalit, kuntavaalit ja maakäräjävaalit.

Valtiotieteilijä Jonas Hinnfors arvioi Ruotsin televisio SVT:lle, että punavihreä blokki säilyttänee niukan etumatkansa porvariallianssiin nähden. Hänen mukaansa kahden edustajanpaikan ero on todennäköisesti liian suuri kurottavaksi umpeen.

Tilanne olisi voinut Hinnforsin olla jännittävämpi, jos eroa olisi ollut vain yksi paikka, kuten ennen tänään paljastunutta ääntenlaskuvirhettä vaikutti olevan.

Alustava lopullinen vaalitulos saadaan Ruotsissa huomenna sen jälkeen, kun myöhäiset ennakkoäänet ja ulkomailla annetut äänet on laskettu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsissa vaalitulos vaatisi vallanjaon

Kokoomusjohtaja nimettiin hallitustunnustelijaksi Ruotsissa

Ruotsin valtiopäivät äänestää Löfvenin luottamuksesta – hallitusratkaisu täysin levällään