Politiikka

Kriisituki jaetaan alueittain – tilakohtaisia menetyksiä ei voida ottaa huomioon

Tuottajajärjestöt ja ministeriö pääsivät sopuun kuivuuden perusteella maksettavasta 30 miljoonan euron kriisituesta. Kaksi kolmasosaa kohdistuu AB-alueelle.
Pasi Leino
Ulkopuoliset eivät tiedä, miten ahtaalla viljelijät ovat henkisesti ja taloudellisesti, sanoo viljanviljelijä Mika Heimo Lemulta.

Kriisituki kohdistuu maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) mukaan alueellisesti tasapuolisesti, mutta tilakohtaisia eroja ei pystytä ottamaan huomioon.

MTK ja sen sisarjärjestö SLC sekä maa- ja metsätalousministeriö pääsivät maanantaina illalla sopuun hallituksen lupaaman 30 miljoonan euron kriisipaketin käyttämisestä ja maksatusten aikataulusta. Rahat ovat tileillä viimeistään alkuvuonna.

Pääosa eli 20 miljoonaa euroa ohjataan kuivuudesta pahiten kärsineelle AB-alueelle ja loput C-alueelle.

AB-alueella summasta hieman yli puolet jaetaan kasvinviljelytiloille ja muutama miljoona sika- ja siipikarjatiloille. Märehtijät ovat kotieläimissä painopiste molemmilla tukialueilla.

Etelän tuottajat joutuvat erikseen hakemaan tukea, sillä de minimis -tuki on uusi. Haku lienee loka-marraskuussa.

Tuottajajärjestöt olivat tuoreeltaan tyytyväisiä ratkaisuun, vaikka se on vielä ehdollinen ja vaatii komission myötämielisyyttä.

Järjestöt uskovat, että ratkaisu kelpaa hallitukselle ja komissiolle.

Lemulainen viljanviljelijä Mika Heimo pitää myönteisenä, että viljelijöiden ahdinko huomataan, mutta isoa merkitystä muutaman sadan tai tuhannen euron kriisituella ei ole tilojen taloudelle eikä se pelasta yhtään tilaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jari Leppä valitsi erityisavustajansa: Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi ja Annukka Kimmo maa- ja metsätalousministerin esikuntaan

Jari Leppä sai eduskuntavaalien jälkeen kuulla pysäyttävän toiveen: "Kunpa sinusta ei tulisi ministeriä"

Velka ei ministereitä pelota