Politiikka

Kansalaispuolueen Sami Kilpeläinen haukkuu MTK:n ja keskustan: Maatalouden kriisituki valumassa Etelä-Suomen viljalle

Kansalaispuolueen puheenjohtaja pohtii, onko MTK:n toiminnan taustalla järjestön puheenjohtajapeli ja MTK:ssa vaikuttavien keskustalaisten eteläsuomalaisten kansanedustajien henkilökohtaiset vaali-intressit.
"MTK:sta saamieni sisäisten sähköpostien mukaan 30 miljoonan tuesta on kuitenkin löydetty sopu, että lähes puolta Suomen maatalouden tuotannon arvosta edustava pohjoisen maito- ja nautatalous saavat vain 5 miljoonaa euroa. 20 miljoonaa euroa ohjataan Etelä-Suomen kasveille", Sami Kilpeläinen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen haukkuu Uuden Suomen blogissaan sekä MTK:n että keskustan.

Kilpeläisen kritiikki kohdistuu siihen, että hänen mukaansa 30 miljoonan euron maatalouden kriisituki on ohjautumassa pääosin Etelä-Suomen viljalle.

Puheenjohtajan mukaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi vielä elokuussa, että C-tukialueella Keski- ja Pohjois-Suomessa kansallinen kriisituki on tarkoitus maksaa käytössä olevien kotieläintukien korotuksena. Sen sijaan AB-alueella Etelä-Suomessa kriisituen toimeenpano valmistellaan ministerin elokuisen lausunnon mukaan mahdollisimman nopeasti uutena kansallisena tukijärjestelmänä.

Ministeriön pohjaesityksessä todettiin Kilpeläisen mukaan, että tuki on tarkoitus jakaa tasan etelään ja pohjoiseen.

"MTK:sta saamieni sisäisten sähköpostien mukaan 30 miljoonan tuesta on kuitenkin löydetty sopu, että lähes puolta Suomen maatalouden tuotannon arvosta edustava pohjoisen maito- ja nautatalous saavat vain 5 miljoonaa euroa. 20 miljoonaa euroa ohjataan Etelä-Suomen kasveille", Kilpeläinen kirjoittaa.

Sopuun johtaneen esityksen takana oli kansalaispuolueen puheenjohtajan mukaan erityisesti MTK.

"Puheenjohtaja (Juha) Marttilahan esitti ensin tuen maksamista 15 euron hehtaaritasoisena kaikille Suomen hehtaareille ja tämän kaaduttua tuki halutaan ohjata etelän kasveille. Tasatukijaosta ei olisi kenellekään ollut mitään hyötyä", Kilpeläinen toteaa.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja pohtii, oliko esityksen takana MTK:n puheenjohtajapeli ja MTK:ssa vaikuttavien keskustalaisten eteläsuomalaisten kansanedustajien henkilökohtaiset vaali-intressit.

"Kansalaispuolue ei tällaista menoa hyväksyä. ’Rötösherrat’ on laitettava kuriin myös etujärjestössä", Kilpeläinen päättää.

Maaseudun Tulevaisuuden tavoittama MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa, että tällainen toiminta, jossa nopea reagointi ohittaa asioihin perehtymisen, on Kilpeläiselle tyypillistä. Hän myöntää kuitenkin, että korvausten painopiste on Etelä-Suomessa. Tosin Kilpeläisen kirjoituksesta poiketen korvaukset kohdistuvat viljojen sijaan karjatalouteen.

Kilpeläisen blogikirjoituksen pääset lukemaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jari Leppä valitsi erityisavustajansa: Teppo Säkkinen, Satu Haapaniemi ja Annukka Kimmo maa- ja metsätalousministerin esikuntaan

Jari Leppä sai eduskuntavaalien jälkeen kuulla pysäyttävän toiveen: "Kunpa sinusta ei tulisi ministeriä"

Velka ei ministereitä pelota