Politiikka

EU-komissio haluaa luopua kellojen siirtelystä – Myös maatalouden kuivuusongelmat saivat puheenjohtajan sympatian

EU:n puheenjohtaja Juncker nosti esille viljelijöiden kuivuusongelmat vuoden odotetuimmassa puheessaan.
Jean-Claude Juncker ei pyri jatkokaudelle komission johtoon.

"Kuivuus, joka on koetellut tänä vuonna Eurooppaa, on muistuttanut meitä siitä, kuinka tärkeää on nähdä vaivaa, että tulevien sukupolvien tulevaisuus on taattu", Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi keskiviikkona Unionin tila -puheessaan.

Maatalous ja ilmastonmuutos saivat EU-johtajan puheessa vain muutaman maininnan.

"Komissio ja parlamentti: meidän tulee katsoa vain yhteen suuntaan. Maapallosta on tullut muuttuvampi kuin koskaan ennen."

Jokavuotinen Unionin tila-puhe väläyttää Euroopan komission painopisteitä sen kuluvaan toimivuoteen.

Juncker nosti esille yhtenäisen Euroopan, muuttokysymykset, vahvan euron, brexitin haasteet sekä suhteet Afrikan kanssa.

"Se, joka lähtee unionista, ei voi olla tasa-arvoisessa asemassa muiden EU-jäsenmaiden kanssa", hän kommentoi Britannian lähtöä unionista.

Juncker valaa kuitenkin toivoa brexit-neuvotteluihin:

"Britannia on aina läheinen naapuri ja kumppani – haluamme maan kanssa kunnianhimoisen kauppasopimuksen. EU-neuvottelijat ovat valmiita neuvottelemaan yötä päivää: olemme sen yrityksillemme ja kansalaisillemme velkaa. Komissio ei tule olemaan kapulana rattaissa."

Juncker esitti suomalaismeppien kanssa yhtenäisiä kantoja kellojen siirtelystä.

Komissio esittää, että kellonaikaa ei enää siirrettäisi tunnilla eteenpäin maaliskuussa eikä tunnilla taaksepäin lokakuussa. Jatkossa jäsenmaat saisivat valita maahansa kesä- tai talviajan.

Euroopan parlamentin suomalaismepit ovat vaatineet kellojen siirtelystä luopumista.

"Kansalaisia on kerrankin kunnolla kuultu ja uskottu. Kesäaikadirektiivistä tullaan luopumaan jo ensi keväänä. Kellojen siirtely loppuu!" suomalaismeppi Merja Kyllönen (vas.) tviittaa.

Kunkin jäsenmaan tulisi kertoa viimeistään huhtikuussa valitseeko maa kesä- vai talviajan. Kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran ensi vuoden maaliskuussa tai lokakuussa.

Strasbourgissa pidetyssä puheessa ladottiin lista lupauksia siitä, mitä komissio aikoo saada aikaan vielä tämän vaalikauden aikana.

EU-vaalit käydään ensi vuoden toukokuun lopussa.

Puhe on luxemburgilaisen Junckerin viimeinen, sillä hän ei pyri jatkokaudelle.

"Tulevina kuukausina työskentelemme tiiviisti ennen Eurooppa-vaaleja. Esityksistämme puolet on hyväksytty, 20 prosenttia hyvällä tiellä ja 30 prosenttia esityksistä on jumissa hankalissa neuvotteluissa", Juncker kertoi lainsäädäntöesitysten tilasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääministeriehdokas Boris Johnsonin koko ura on mokia ja möläytyksiä – tutkijan mukaan suosio selittyy Britannian luokkayhteiskunnalla

Brexit ja cap-rahat?

Ranska suhtautuu nihkeästi EU:n Mercosur-kauppasopimuksen hyväksymiseen – sopimus epäilyttää erityisesti maanviljelijöitä