Politiikka

Putin esitti yllättäen rauhansopimusta Japanin kanssa vielä tänä vuonna

Maiden välinen sota on jäänne toisesta maailmansodasta. Neljä Kuriileihin kuuluvaa saarta on ollut kiistakapulana.
Venäjä ja Japani eivät ole saaneet aikaiseksi rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen. Vladimir Putin tapasi tänään Vladivostokissa mm. Japanin pääministerin Shinzo Aben (vas.) ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin. LEHTIKUVA / AFP

Presidentti Vladimir Putin ehdottaa, että Japani ja Venäjä solmisivat vuoden loppuun mennessä rauhansopimuksen ilman ennakkoehtoja. Putin puhui keskiviikkona talousfoorumissa Venäjän Vladivostokissa.

Venäjä ja Japani eivät ole saaneet aikaiseksi rauhansopimusta toisen maailmansodan jälkeen, koska eivät ole päässeet sopuun neljän Kuriileihin kuuluvan saaren omistuksesta. Neuvostoliitto miehitti saaret sodan loppuvaiheessa, mutta Japani katsoo niiden kuuluvan itselleen.

Vielä maanantaina Putin arvioi, että aluekiistaan ei ole näkyvissä nopeaa ratkaisua.

Putin ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat viime vuosina tavanneet useita kertoja ja keskustelleet aluekiistasta. Japani ja Venäjä ovat aloittaneet saarilla erilaisia taloushankkeita ja sopineet lennoista, jotka kuljettavat japanilaisia käymään saarilla olevilla sukuhaudoilla.

Venäjän ja Japanin ulkoministeriöstä kerrottiin, että ne jatkavat entiseen malliin neuvotteluja sopimuksesta.

1990-luvun alussa Venäjän varaulkoministerinä toiminut Georgi Kunadze suhtautui epäillen siihen, että Putin todella haluaisi ratkaista aluekysymyksen.

"Putin ei odota mitään", Kunadze kommentoi Eho Moskvy -radioasemalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maatalous ei noussut Rinteen puheessa Suomen EU-puheenjohtajuuden kärjeksi – "Tukia ollaan leikkaamassa 420 miljoonaa, eikö tämä pitäisi nostaa kärkitavoitteeksi?"

MaRa on huolissaan hallituksen aikeista korottaa alkoholiveroa – "matkustajatuonti lisääntyy"

Kulmuni mukaan keskustan puheenjohtajakisaan