Politiikka

Eero Heinäluoma: Otetaan Ruotsista oppia – näitä virheitä ei kannata toistaa

Ruotsiin kannattaa vertailla, mutta nähdä myös se, mikä Suomessa on paremmin.
Jussi Partanen
Yleisestä asevelvollisuudesta ei kannata luopua, Heinäluoma linjaa.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma kirjoittaa MT:n kolumnissaan tänään Ruotsin tekemistä virheistä. Hänen mielestään viime viikkojen vaalisotkut osoittavat, ettei blokkijärjestelmä toimi.

"Vielä muutama vuosi sitten Ruotsin blokkiajattelua tarjottiin malliksi myös meidän vaalijärjestelmään. Elinkeinoelämän valtuuskunta taisi tehdä asiasta oikein raportinkin, ja Evan toimitusjohtaja Matti Apunen liputti näyttävästi Suomessa blokkien puolesta. Innostusta oli myös Ruotsin esimerkin pohjalta julistaa tavoitteeksi vähemmistöhallitukset. Kun etukäteen julistettuihin blokkeihin perustuva kulttuuri on nyt naapurissamme juntturassa, olisi ehkä täällä koti-Suomessa aika johtopäätöksiin."

Heinäluoman mielestä kaikkine heikkouksineenkin suomalainen laajaan yhteistyöhön ja vasemmisto-oikeistorajat ylittämisen mahdollistama hallitusten kokoaminen on edelleen toimiva malli.

"Suomessa eduskunnan hajotusvaaleja ei ole tarvittu vuoden 1975 jälkeen, ja vuodesta 1979 lähtien hallitukset ovat istuneet koko vaalikauden. Se on tuonut maahan vakautta ja antanut kulloinkin syntyvälle hallitukselle neljän vuoden näköalan työlleen. Monessa Euroopan maassa tällaista vakaudesta voidaan lähinnä haaveilla."

On toinenkin asia, jossa mallin ottaminen Ruotsista tai ulkomailta ei ole viisasta, pitkän linjan poliitikko linjaa.

"Se on yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen ja puolustusvoimien tehtävien siirtäminen oman maan puolustamisesta kansainväliseen kriisinhallintaan. Ruotsi teki tämän ratkaisun 2009 eikä jäänyt tässä linjauksessa ainoaksi. Tätä Ruotsin mallia tarjottiin meilläkin monen vuoden ajan moderniksi ratkaisuksi, ja yleinen asevelvollisuus ehdittiin julistaa vanhentuneeksi monessa Nato-maassakin."

Lue koko kolumni: Ruotsi opettaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Täydellisen itsenäinen maanpuolustus parasta

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"

Eero Heinäluoma puoltaa Suomen EU-puheenjohtajakauden linjaa: "Jos unioni ei puutu oikeusvaltion loukkauksiin, on se epäuskottava neuvoessaan muita"