Politiikka

Anne Berner hautoi radikaalia postiuudistusta – sai keskustan eduskuntaryhmältä nenilleen

Bernerin esitys Postin jakelutietojen avaamisesta julkisiksi pöydättiin viime viikolla keskustan eduskuntaryhmän riitaisassa kokouksessa. Pääministeri Juha Sipilä tuki asiassa Berneriä. Torstaina Berner totesi MT:lle, ettei postilakia uudisteta.
Kari Salonen
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kaavaili postinjakoreittien avaamista kilpailulle. Berner ajautui asiassa napit vastakkain oman puolueensa kansanedustajien kanssa. Asia pöydättiin keskustan eduskuntaryhmän toraisessa kokouksessa viime viikolla ja tällä tietoa uudistus on jäissä.

Keskustalähteiden mukaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) aikomuksena oli esittää vielä kuluvan hallituskauden aikana radikaaleja uudistuksia postipalveluihin.

"Ministeri muun muassa esitti, että kaikki Postin jakelutiedot avattaisiin julkisiksi siten, että käytännössä kaikki postinjakelu voitaisiin kilpailuttaa", keskustalähde kommentoi MT:lle.

Berner halusi tiettävästi Suomeen mallin, jossa Posti velvoitettaisiin luovuttamaan postipalveluihin liittyvät tiedot yksityiskohtineen kilpailijoille.

Halusiko ministeri Berner siis yksityistää Suomen postipalvelut?

"Siltähän se vaikuttaa, mutta eduskuntaryhmä vaati lisätietoja. Toivottavasti niitä pian saadaan, jos asiassa aiotaan edetä", lähde totesi MT:lle keskiviikkona.

Ministeri Berner itse kommentoi asiaa eilen torstaina MT:lle lyhyesti.

"Postilakia ei olla uudistamassa tällä hallituskaudella", Berner kuittasi.

Bernerin suunnitelmat kaatuivat siis oman puolueen eduskuntaryhmän vastustukseen.

Bernerin ajatukset herättivät tuoreeltaan laajaa vastarintaa, kun asiaa esiteltiin viime viikolla keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa. Kokous käytiin riitaisissa merkeissä, toinen keskustalähde kertoo.

"Bernerin ajatukset postipalveluiden uudistamisesta näin rajulla tavalla herättivät huomattavasti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Eräs kysymys oli, että mitä tämä tarkoittaisi esimerkiksi maaseudulla postinjaon kannalta, jos aivan kaikki jakelureitit kilpailutettaisiin villisti ja kansainväliset suuret toimijat saapuisivat markkinoille."

Kolmas keskustalähde kritisoi Bernerin ajatusta siitä, että Postilla ei olisi enää liikesalaisuuteen vedoten ollut oikeutta olla kertomatta jakelutietojaan eteenpäin.

"Kyllä jakelijoita riittäisi tiheästi asutuilla alueilla, mutta maaseutu olisi taas ollut häviäjänä tässä, se on aivan selvää. Onkohan missään muualla maailmalla edes keskusteltu tällaisesta mallista, jossa postinjakelu näin vaarannettaisiin", keskustalainen hämmästelee.

Monet keskustan kansanedustajat suhtautuivat Bernerin suunnitelmiin kriittisesti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuitenkin tuki asiassa Berneriä. Tunnelma kokouksessa kiristyi.

"Tämä esitys heikentäisi merkittävästi Postin asemaa, joka onkin tarkoitus. Muutosesitys on pysäytettävä", eräs kansanedustaja kommentoi.

"Aika suoraan Berner kyllä moitti monia edustajia, ettei ryhmästä löydy kykyä tehdä uudistuksia", keskustalähde summaa.

Edustajat puolestaan vaativat koko asian pöytäämistä ja kattavien vaikutusarvioiden tekemistä, ennen kuin suunnitelmia vietäisiin eteenpäin.

"Asia päätettiinkin sitten pöydätä", keskustalähde sanoo.

Eduskunta rukkasi postilakia jo aiemmin tällä hallituskaudella.

Posti joutui kilpailuttamaan lähes 2 000 postinumeroaluetta, joilla uuden postilain mukaan toteutetaan viisipäiväinen postinjakelu.

Berner on profiloitunut muillakin vauhdikkailla uudistushankkeillaan pitkin hallituskautta.

Ministeri ajoi muun muassa vaalikauden alussa mittavia leikkauksia junayhteyksiin ja rautatieasemiin. Varsinkin maaseudun pieniä asemia lakkautettiinkin runsaasti ja myös koko Suomen poikittaissuuntainen junaliikenne oli määrä katkaista leikkausten seurauksena.

Jälkimmäisestä peräännyttiin laajan julkisen vastustuksen jälkeen.

Berner myös ajoi 2017 alkuvuodesta liikenteeseen kilometriperustaista maksumallia, joka olisi nostanut autoilun kustannuksia merkittävästi. Myös tästä hankkeesta luovuttiin julkisen mylläkän saattelemana.

Viimeisimpänä uudistuksenaan Berner on jalkauttanut Suomeen uuden taksilain.

Juttua tarkennettu 21.9. klo 9:15. Pääministeri Juha Sipilä ei henkilökohtaisesti ollut paikalla keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa, mutta tuki asiassa Anne Berneriä.

Lue lisää

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"

Arvonnousuvero tukkii verotuksen porsaanreikiä

Budjettiriihen venyttäminen saattoi olla vihreiden puoluekokouksen ohjelmanumero

Suomalaisten suosikit seuraavaan hallitukseen ovat SDP, kokoomus ja keskusta – perussuomalaiset kelpaavat muiden puolueiden äänestäjistä harvoille