Politiikka

Eläimiin liittyviin rikoksiin keskittynyt tutkintaryhmä aloittaa Helsingissä – tapaukset lisääntyneet vuosi vuodelta

Eläintapauksiin liittyy usein myös muuta rikollisuutta tai mielenterveys- tai päihdeongelmia.
Kari Salonen
Esimerkiksi pentutehtailuun voi liittyä monia eri eläinsuojelurikoksia.

Helsingin poliisilaitos perustaa ensimmäisenä Suomessa eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän, joka tutkii Helsingissä tapahtuneet eläimiin liittyvät rikokset.

Tapahtuneiden rikosten esitutkinnan ohella ryhmän tehtävänä on myös ennalta estää rikoksia, kehittää eläinsuojelutapauksiin liittyviä prosesseja sekä tiedottaa eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista Helsingin alueella.

"Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä sekä valvontaeläinlääkäreiden että muiden sidosryhmien, kuten eläinsuojelujärjestöjen kanssa. Ei sovi unohtaa myöskään muuta viranomaisyhteistyötä tai poliisin sisäistä yhteistyötä. Eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on yhteyspiste, johon eri yhteistyötahot voivat ottaa yhteyttä, kun tarvitsevat poliisin asiantuntemusta eläimiin liittyvissä asioissa", sanoo Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen.

Ryhmä tulee ratkomaan esimerkiksi eläinsuojelurikoksia, metsästysrikoksia, eläinten laitonta maahantuontia ja eläinten aiheuttamia konflikteja.

Tapausten keskittäminen ryhmälle, jonka jäsenillä on erityisosaamista eläimiin liittyvien rikosten tutkinnasta, tehostaa tutkintaprosessia ja vapauttaa muiden ryhmien aikaa muiden rikosasioiden tutkintaan. Eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän tutkinnanjohtajana toimii rikoskomisario Anne Hietala.

Helsingin poliisin tietoon tulleiden eriasteisten eläinsuojelurikosten ja -rikkomusten määrä on viimeisen viiden vuoden aikana kasvanut. Vuonna 2013 kokonaismäärä oli 39 – viime vuonna 49. Tänä vuonna rikosepäilyjä oli elokuun puoliväliin mennessä jo 50, siis yksi enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY on tyytyväinen tutkintaryhmän perustamiseen.

"Eläinsuojelutapauksiin erikoistuneet poliisit ja syyttäjät ovat edellytys sille, että eläinsuojelutapaukset saadaan asianmukaisesti tutkittua ja tuomittua. Helsingin poliisin on nyt tehnyt kiitettävän aloitteen", sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

"Tarve eläinsuojeluasioihin keskittyvälle poliisiyksikölle on suuri. Olemme huomanneet, että poliisissa on resurssien ja osaamisen puutetta eläinsuojelutapausten selvittämisessä."

"Myös monilla kansalaisilla on valitettavasti se kokemus, että poliisille on turhaa tehdä ilmoituksia tapauksissa, joissa epäillään, että eläinsuojelulakia on rikottu. Tästä syystä ilman poliisin huomiota jäävät tietojemme mukaan monesti myös sellaiset tapaukset, joissa avun tarve on akuutti, esimerkiksi julkisella paikalla tapahtuvat eläinten pahoinpitelyt. "

Eläintapauksiin liittyy usein myös muuta rikollisuutta, esimerkiksi talous- ja verorikoksia. Monesti eläimen kaltoinkohtelijalla on myös muita elämän hallinnan ongelmia, kuten sosiaalisia ongelmia tai päihde- ja mielenterveysongelmia.

"Pyrimme moniammatillisella yhteistyöllä reagoimaan henkilön tai henkilöiden tilanteeseen kokonaisuutena", Hietala kertoo..

"Poliisilla on tosielämän esimerkkejä siitä, miten esimerkiksi vakavasta päihdeongelmasta kärsinyt ihminen on havahtunut elämänsä ongelmiin siinä vaiheessa, kun hänelle tärkeät eläimet on otettu laiminlyöntien vuoksi viranomaisen haltuun. Ihminen on siinä vaiheessa ryhdistäytynyt ja saanut elämänsä tasapainoon ja siten myös lemmikit takaisin itselleen."

Uusi tutkintaryhmä rohkaisee ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos herää epäilys eläimen kaltoinkohtelusta. Ilmoituksen voi tehdä henkilökohtaisesti Helsingin poliisilaitoksella tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen eläinsuojelurikokset.helsinki(at)poliisi.fi. Akuuteissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Villiintynyt nautalauma on edelleen karkuteillä Laukaassa – "Ensisijainen tavoite on ottaa eläimet kiinni ja toissijainen lopettaa ne"

Lisätietoja Helsingin ammuskelusta: Kohteita olikin kolme, tekijä käytti asetta tottuneen oloisesti

Kokoomuksen Jaana Pelkonen järkyttyi eläinsuojeluvalvonnan raportista: "Iso asenneongelma, jos eläin nähdään pelkkänä hyödykkeenä ja kertakäyttötavarana”