Romakkaniemi: "Stubbilla on yllättävän hyvät mahdollisuudet EU:n ykkösvirkaan" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

Romakkaniemi: "Stubbilla on yllättävän hyvät mahdollisuudet EU:n ykkösvirkaan"

Entinen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) on noussut taustakeskusteluissa esiin Alexander Stubbin mahdollisena seuraajana Euroopan investointipankissa. Koskinen kuittaa väitteet "hölynpölyksi".
Fred MARVAUX
Arvioita. Alexander Stubbilla arvioidaan olevan noin 20 prosentin mahdollisuudet Euroopan komission puheenjohtajan, luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin seuraajaksi.

Alexander Stubbilla (kok.) on realistiset mahdollisuudet Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Näin arvioi kokoomuksen pitkäaikainen taustavaikuttaja ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

"Näen, että Stubbin mahdollisuudet ovat suuremmat kuin yleisesti ymmärretään. Hän on mitat täyttävä kandidaatti, joka tunnetaan laajasti. Jos kansallisuus tai valtapolitiikka jyllää, Stubbin mahdollisuudet vähän heikkenevät."

Romakkaniemi arvioi, että Stubbilla on noin 20 prosentin mahdollisuudet Euroopan komission puheenjohtajan, luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin seuraajaksi. Hän pitää ennakkosuosikkina Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä johtavaa saksalaista Manfred Weberiä.

"Moni on yllättynyt tavasta, jolla saksalaiset ovat keskenään miettineet, kenestähän saksalaisesta tulisi komission puheenjohtajan. Sitä ei ole katsottu kaikkialla Euroopassa pelkästään hyvällä.", Romakkaniemi sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikainen mukaan tärkeimmän EU-virat ovat sarjanimityksiä. Paikat yritetään paketoida tasapuolisesti pienille ja suurille jäsenmaille, Pohjois- ja Etelä-Euroopalle sekä eri puolueryhmille.

"Jos Saksa liputtaa vahvasti, että nyt on saksalaisen puheenjohtajan vuoro ja tämä on katsottu etukäteen Ranskan kanssa, paikkaa voi olla vaikea saksalaiselta viedä. Aina voi tulla yllätyksiä. Ei kannata sanoa, että Stubbilla ei ole mitään mahdollisuuksia", Tiilikainen toteaa.

Weber on tähän asti ainoa virallisesti puheenjohtajuuskilpailuun ilmoittautunut ehdokas. Euroopan investointipankin varapääjohtajana toimiva Stubb on kertonut ilmoittavansa lähiaikoina päätöksestään.

Tiilikainen sanoo, että komission puheenjohtajuus on valtava vaikuttamisen paikka Euroopan politiikan huipulla. Väistyvä puheenjohtaja Juncker on esimerkiksi ollut hyvin näkyvä persoona.

"Samaan hengenvetoon on sanottava, että komissio ja komissaarit eivät aja kotimaansa asiaa, vaan pyrkivät katsomaan koko EU:n etua. Silti tehtävässä voisi pitää suomalaisuutta esillä. Komission puheenjohtajalla on paljon symbolista valtaa. Hän esimerkiksi edustaa unionia taloudellisten ulkosuhteiden alalla ja tapaa paljon muiden maiden päämiehiä."

Taustakeskusteluissa on esiintynyt spekulaatio, että entinen maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) tavoittelisi Stubbilta mahdollisesti vapautuvaa paikkaa Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Koskinen kiistää puheiden olevan "hölynpölyä"

Euroopan parlamentin vaaleissa suurimmaksi nousevan puolueen kärkiehdokkaasta tulee seuraavan EU-komission puheenjohtajan. EPP:n puoluekokous valitsee kärkiehdokkaansa 7–8. marraskuuta Helsingissä pidettävässä kokouksessa.

EPP:n sisällä kandidaattien pitää ilmoittautua mukaan viimeistään 17. lokakuuta. EPP:n kärkiehdokkaaksi valittava henkilö on vahvoilla komission puheenjohtajaksi, koska puolueen ennustetaan voittavan vuoden 2019 eurovaalit.

Euroopan parlamentti äänestää uudesta EU-komission johtajasta heinäkuussa 2019.

Romakkaniemi arvioi, että muita potentiaalisia nimiä Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi olisivat kokoomuksen nykyiset mepit Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen.

"Henki on sellainen, että nyt voisi olla naisen vuoro, jos komissaarin tehtävään ei liity henkilöön liittyvää vastuuta. Demareissa esimerkiksi Jutta Urpilainen ja Miapetra Kumpula-Natri ovat hyviä kandidaatteja ja keskustassa Mari Kiviniemi."

Suomen EU-komissaarin salkku on perinteisesti kuulunut suurimmalle puolueelle. Suomen nykyinen komissaari Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti kesäkuussa, että ei tavoittele paikkaa seuraavien eurovaalien jälkeisessä komissiossa.

Lue lisää

Euroopan komissio hyväksyi Alankomaiden miljardituen lentoyhtiö KLM:lle

Yli kolmen vuoden työ päättyy: Rekkaliikenteen yhteiset EU-pelisäännöt valmistuvat viimein

Kauppakamarikysely: Koronan aiheuttama syvin aallonpohja jo takana

Kiertotalous luo mahdollisuuksia innovaatioille