Politiikka

HK Scan sanoo elintarviketyöläisten lakkoilun pahentaneen elintarvikesektorin jo muutenkin vaikeaa tilannetta

Lakko ei ainakaan helpota kotimaista ruoantuotantoa ja sen kilpailukykyä jatkossa, toteaa HK Scanin viestintäjohtaja.
HK Scanin Vantaan tuotantolaitos. Kuvituskuva.

HK Scanin viestintäjohtaja Mikko Saariahon mukaan yhtiö kokee joutuneensa sijaiskärsijäksi hallituksen ja ammattiliittojen väliseen kiistaan.

Saariahon mukaan lakosta tekee erityisen kuormittavan se, että kulunut kuiva kesä heikensi satokautta.

"Meillä on alkutuotannossa heikko kannattavuus, jota kesän kuivuus entisestään pahensi. Tällä taustalla voi sanoa, ettei tämä (lakko) ainakaan helpota tilannetta, kun mietitään kotimaista ruoantuotantoa ja sen kilpailukykyä jatkossa."

Elintarviketyöläisten liitto SEL julisti vuorokauden mittaiseen poliittiseen lakkoon neljä yhtiön yksikköä Vantaalla, Forssassa, Mikkelissä ja Outokummussa. Lakolla vastustetaan hallituksen valmistelemaa lakiesitystä irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä.

"Poliittisen lakon syyt eivät esimerkiksi meidän yhtiöön liity suoraan millään tavalla, Saariaho sanoo STT:lle.

Vantaalla yhtiöllä on henkilöstöä kaikkiaan yli 800, Forssassa noin 600, Mikkelissä yli 200 ja Outokummussa noin 150 henkilöä.

Työnantajan näkemys on, että liitot eivät voi velvoittaa jäseniään osallistumaan tämänpäiväisen lakon kaltaiseen poliittisen mielenilmaukseen.

"On siellä myös sellaisia tapauksia, että töissä ollaan. Lakon vaikutukset ovat kuitenkin tuntuvia, Saariaho kuvailee yhtiön tuotantolaitosten tilannetta."

HKScanilla on Suomessa noin 2 900 työntekijää ja se on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin elintarvikealan yritys.

Pääluottamusmies Ville Vatkan mukaan lakkopäivä HKScanin tuotantoyksikössä Vantaalla on sujunut rauhallisesti. Noin 550:tä elintarvikeliittolaista edustava Vatka on seurannut tehtaan tilannetta vuoronvaihtojen aikoihin.

"Päivä on mennyt ihan niin kuin kuuluukin eli ketään edustamistani ihmisistä ei ole ollut töissä", Vatka sanoo STT:lle.

Työnantajapuolelta ei perinteisesti heru ymmärrystä poliittisille lakoille, mutta Vatka ei kuitenkaan usko, että asia hiertäisi työpaikalla pitkään.

"Eivät nämä yleensä ole jääneet hiertämään, vaikka työnantaja sopivissa tilanteessa aina muistuttaa, paljonko lakot tulevat maksamaan", Vatka kuvailee.

Liiton jäsenistössä lakon perusteet ymmärretään varsin laajasti, Vatka arvioi.

"Moni on sanonut, että vaikka tämä ei juuri nyt kosketa suoraan meitä, on lähipiirissä ihmisiä, joita laki saattaa tulla koskemaan."

Yhteensä SEL:lla oli lakkokohteita 15 ja lakon piirissä noin 4 500 työntekijää.

Teollisuusliiton tämänpäiväinen lakko puolestaan koski noin 150:tä suurten teollisuusyritysten toimipistettä ja lakon piirissä oli noin 22 000 työntekijää. SEL:in ja Teollisuusliiton kanssa osin samoissa kohteissa lakkoilivat myös Palvelualojen ammattiliitto PAM, Sähköliitto ja toimihenkilöiden Ammattiliitto Pro.

Teollisuusliitto ja Pro jatkavat edelleen ylityökieltojaan, PAM aloitti omansa keskiviikkona. Sähköliitolla ja SEL:lla ylityökieltoa ei ole.

Lue lisää

Asiantuntijat: Irtisanomiskynnyksen nostaminen tuskin tehokas lääke estämään tehtaiden sulkemista

EK:n Oksala: Irtisanomisuudistuksen merkitys ei ole missään suhteessa työtaisteluiden kielteisiin vaikutuksiin

Sipilä haluaa keskustella lakko-oikeuden rajoittamisesta

AKT aloittaa laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon maanantaista alkaen