Politiikka

Jo puoli miljoonaa vastausta Suomen aikavyöhykkeestä – vielä tänään ehtii ottaa kantaa kesä- tai talviajan puolesta

Tuloksia on tarkoitus hyödyntää, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n direktiiviehdotukseen.
Kellojen siirtely saattaa loppua jo ensi vuonna. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tänään on viimeinen päivä ilmoittaa mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomen siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Otakantaa.fi-palvelussa voi kertoa vuorokauden loppuun mennessä mielipiteensä, pitäisikö Suomen valita pysyvä talviaika, kesäaika vai jokin muu aika.

Torstaihin mennessä kyselyyn oli tullut jo yli puoli miljoonaa vastausta.

Äänestäjien määrää ei tästä voi suoraan päätellä, koska mikään ei estä samaa ihmistä täyttämästä kyselyä useamman kerran.

Tuloksia on tarkoitus hyödyntää, kun Suomi valmistelee kantaansa EU:n kesäaikaan liittyvään direktiiviehdotukseen. EU-komissio esittää, että kellojen siirtelystä luovutaan ensi vuonna. EU-maat voisivat valita aikavyöhykkeen itse. Lopullisen päätöksen siitä, jäisikö talvi- vai kesäaika pysyväksi Suomessa, tekee eduskunta.

Nykyisin kesäaikaa noudatetaan seitsemän ja talviaikaa viisi kuukautta vuodesta. Kesäajassa illat ovat yhden tunnin pidempään valoisia ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia myöhemmin kuin talviajassa. Talviajassa pimeä tulee illalla tuntia aikaisemmin ja vastaavasti aamut valkenevat tuntia aikaisemmin kuin kesäajassa.

Kesäajan etuja on perusteltu muun muassa sillä, että se toisi lisää valoisaa aikaa ulkoiluun päivätöiden jälkeen, talviaikaa taas valoisampien aamujen tuomalla helpotuksella heräämiseen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistathan? Ensi yönä siirretään taas kelloja

Kellojen siirtelyn lopettaminen sai vankan tuen EU-parlamentista

Suomi saattaa siirtyä huomenna lopullisesti pois Moskovan ajasta