Politiikka

Stubb ei kiistänyt komissaariunelmaansa Ylellä: "Eräänlainen unelmaduuni"

"Kuka tahansa on Suomen seuraava komissaari, niin hänen pitäisi asettua ehdolle seuraavissa EU-vaaleissa ja ikään kuin sitä kautta saada se mandaattinsa."
Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb oli vieraana Ylen Ykkösaamussa. LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb ei kiistänyt Ylen Ykkösaamussa, etteikö hän olisi tulevaisuudessa kiinnostunut Suomen EU-komissaarin tehtävästä.

Stubb aikoo kuitenkin nyt keskittyä eurooppalaisen EPP-puolueen kärkiehdokkuuden tavoitteluun ja tähtää siten EU-komission puheenjohtajaksi. EPP valitsee kärkiehdokkaansa Helsingissä 8. marraskuuta.

"Haluaisin ottaa yhden kisan kerrallaan, eli ensimmäinen kisa on neljän viikon kuluttua ja silloin nähdään, tuleeko suomalaisesta EPP-puolueen kärkiehdokas komission seuraavaksi puheenjohtajaksi", Stubb sanoi Ylellä.

EU-komission jäseneksi eli EU-komissaariksi Stubb toivoo hyvää, pätevää suomalaisehdokasta.

"Olen usein myös julkisesti sanonut sen, että jossain vaiheessa olisi hienoa saada olla Suomen komissaari. Se olisi omalta osalta varmaan eräänlainen unelmaduuni, mutta tässäkin suhteessa pitää olla realistinen ja mennä yksi asia kerrallaan ja katsoa mitä tapahtuu", Stubb sanoi Ylellä.

Eduskuntavaalit pidetään Suomessa 14. huhtikuuta ja EU-vaalit 26. toukokuuta. Poliittisella kentällä oletetaan, että eduskuntavaalien suurimmalla puolueella olisi painava sanansa sanottavana EU-komissaarinimityksessä.

"Jos puhutaan rivikomissaarista, niin silloin se varmasti tulee olemaan ensi eduskuntavaalien suurin puolue eli 14. huhtikuuta kutakuinkin tiedetään. Jos se on joku muu, niin sitten nähdään", Stubb sanoi.

Hallituspuolue kokoomuksen asetelmat eduskuntavaalikilvassa eivät juuri nyt ole ihanteellisimmat. Ylen syys–lokakuun mielipidemittauksessa kokoomus jäi selvästi kakkoseksi (18,9 prosenttia), kun taas suurin oppositiopuolue SDP vahvisti asemiaan ykköspaikalla (22,6 prosenttia).

Stubb ehdotti Ykkösaamussa, että Suomen EU-komissaariehdokkaiden pitäisi hakea tukea haaveilleen toukokuun EU-vaaleissa.

"Kuka tahansa on Suomen seuraava komissaari, niin hänen pitäisi asettua ehdolle seuraavissa EU-vaaleissa ja ikään kuin sitä kautta saada se mandaattinsa."

Stubb itse oli ylivoimainen ääniharava viime eurovaaleissa vuonna 2014, jolloin hän sai yli 148 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai tuolloin perussuomalaisten Jussi Halla-aho (yli 80 000).

Stubb lupaili Ylellä lauantaina, että asettuu ehdolle EU-vaaleissa ainakin siinä tapauksessa, että hänet valitaan eurooppalaisen puolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi 8. marraskuuta.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja, ex-pääministeri Stubb arvioi Ykkösaamussa, että hänellä on hyvät ja suorat välit presidentti Sauli Niinistöön.

"Meillä on ollut hyvä ja suora keskusteluyhteys, ja se että puhutaan asioista suoraan ja välillä ollaan eri mieltä, niin se ei tarkoita, että suhteet ovat huonot, itse asiassa päinvastoin", Stubb sanoi.

Viime kuussa ilmestyneen Tuomo Yli-Huttulan kirjan mukaan Stubbin ja Niinistön suhde on ollut välillä jopa jäätävä.

Presidentti Niinistö arvioi viime viikolla Turun kirjamessuilla, että hänen välinsä Stubbiin ovat paremmat kuin on annettu ymmärtää.

Stubb kertoi Ylellä, että hän tapasi Niinistön aiemmin viikolla.

"Meillä oli yhteinen kahdenvälinen tapaaminen, ja myös tasavallan presidentti tuli kunnioittamaan läsnäolollaan ja pienellä puheellaan Martti Ahtisaaren Nobel-palkinnon 10-vuotisjuhlaa."

Stubb toimii hallituksen puheenjohtajana konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä, jonka presidentti Ahtisaari perusti presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000.

Lue lisää

Britannia haluaa EU:n takaisin brexit-pöytään ja Pohjois-Irlantiin uuden kattauksen – EU ei lämpene kutsulle

EU ratkoo Ranskan ja Venäjän samppanjakiistaa

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, joka Suomessa tulee ylittää", kommentoi ympäristöministeri Mikkonen

Kaikki keinot pöydälle – EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan täysremontti käynnistyy alkavalla viikolla