Politiikka

Jari Leppä ei usko entisen Venäjän-viennin enää palaavan

Villisikojen loukkupyynnin uudistamista suunnitellaan.
Jarkko Sirkiä
Jari Leppä kertoo, että villisikojen loukkupyyntiin harkitaan uusia keinoja.

Moskovassa viime viikolla vieraillut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pitää selvänä, ettei entisiin elintarvikkeiden vientimääriin Venäjälle enää päästä. "Tuonnin korvausohjelma on Venäjällä tehty erittäin vahvaksi", hän sanoo.

"On kuitenkin paljon tuotteita, joita voidaan edelleen viedä Venäjälle. Niitä ovat esimerkiksi leipomotuotteet, makeiset, lastenruuat ja laktoosittomat tuotteet."

Lepän mukaan sallittujen tuotteiden viennin kasvulla on merkitystä Suomen maataloustuotannolle, vaikka pakotteet aiheuttivat suuren loven viennille. "Vienti on nyt paljon kapeammalla pohjalla."

Monet suomalaiset yritykset ovat ryhtyneet valmistamaan elintarvikkeita Venäjällä venäläisestä raaka-aineesta.

Leppä tapasi Moskovassa Venäjän maatalous-, luonnonvara- ja ympäristöasioista vastaavan varapääministeri Aleksei Gordejevin ja maatalousministeri Dmitri Patruševin.

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) torjunnassa Venäjä on Lepän mukaan edistymässä, metsästystä ja bioturvallisuutta tehostetaan. Myös tiedonvaihtoa parannetaan.

Taudin torjuntatilanne ei ole viime aikoina Venäjällä muuttunut viime aikoina.

ASF oli puheena myös EU:n maatalousneuvostossa maanantaina vahvasti, koska tautia löytyi Belgiasta. Leppä oli tyytyväinen belgialaisten vahvoihin torjuntatoimiin, taudin löytöalue on täysin eristetty ja siat lopetetaan alueelta.

Suomessa ASF:n torjuntatilanne on hyvä, mutta torjuntaa tehostetaan koko ajan.

"Esimerkiksi villisikojen loukkupyynnin uudistamista harkitaan, edelliset aitauspyydykset eivät tehonneet."

Lepän mukaan esimerkiksi kuivikkeiden ja rehujen tuonnissa pitää olla nyt erittäin tarkkana. "Oikeastaan ASF-alueilta ei pitäisi tuoda yhtään mitään."

Myös matkustajien informaatiota lisätään. "Tiedonkulun pitää toimia joka suuntaan hyvin. Hyvä esimerkki on, että Venäjä kutsui Suomen seuraamaan torjuntaharjoitustaan syksyn aikana."

EU:ssa yhteistä maatalouspolitiikan säännöksiä ollaan yksinkertaistamassa. "EU-komission suunta on hyvä, mutta tehtävää on vielä paljon."

Lepän mukaan Suomen kannalta on järkevää, että ohjelman ykköspilariin ehdotettuja ympäristötukia poistettaisiin ja ne jätettäisiin vain kakkospilariin.

Lue lisää