Politiikka

Hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua – STTK: Eduskunnan äänestys ei muuttanut mitään

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n näkökulmasta itse asiassa mikään ei silti muuttunut äänestyksen myötä.
Vesa Moilanen
Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen, Keskustan Antti Kaikkonen ja pääministeri Juha Sipilä (oik.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. lokakuuta 2018. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen työllisyyspolitiikkalinjalleen äänin 101–73. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus jatkaa pieniä yrityksiä koskevan irtisanomislain valmistelua, koska sai eduskunnalta tuen.

Sipilä kehottaa ammattiyhdistysliikettä käyttämään malttia ja harkintaa toimissaan eduskunnan luottamusäänestyksen jälkeen.

Sipilän mukaan eduskunta linjasi äänestyksessään yli hallitus–oppositio-rajan, että hallituksen linjan mukaisia työllistämistoimia jatketaan.

Sipilän mukaan hallitus on nyt velvoitettu toimimaan eduskunnan tahdon mukaisesti ja tuomaan lakiesityksen viipymättä eduskuntaan.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo ammattiyhdistysliikkeeltä eduskunnan tahdon kunnioittamista hallituksen irtisanomislakihankkeesta syntyneessä kiistassa.

Orpon mukaan ammattiyhdistysliikkeen toimien pitäisi olla oikeassa mittasuhteessa hallituksen esittämän lakiesityksen tuomiin muutoksiin. Häntä huolettavat toimien aiheuttamat suuret taloudelliset tappiot.

Myös Orpon mukaan hallitus aikoo nyt eduskunnan tiedonantoäänestyksen jälkeen edetä lakiesityksensä kanssa ja tuoda sen eduskuntaan.

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73. Äänestyksestä poissa oli 17, ja tyhjää äänesti kahdeksan kansanedustajaa. Eduskunta äänesti hallituksen työllisyyspolitiikkaa koskevasta tiedonannosta ja sitä kautta hallituksen luottamuksesta.

Kansanedustajat keskustelivat tiedonannosta eilen iltamyöhään asti. SDP:n Eero Heinäluoma ja perussuomalaisten Leena Meri esittivät tiedonantokeskustelussa hallitukselle epäluottamuslauseita. Heinäluoman ehdotus voitti äänestyksen ennen luottamusäänestystä äänin 154–17.

Oppositiosta hallituksen luottamuksen puolesta äänestivät muun muassa perussuomalaisista Tom Packalén ja vihreistä Antero Vartia.

RKP:n kansanedustajista neljä äänesti hallituksen luottamuksen puolesta ja kristillisdemokraateista yksi. Kummastakaan puolueesta kukaan ei äänestänyt hallituksen luottamusta vastaan.

Sen sijaan yhden miehen eduskuntaryhmien kansanedustajat Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen äänestivät hallituksen luottamusta vastaan. Harkimo on entinen kokoomuksen eduskuntaryhmän jäsen ja Väyrynen entinen keskustan europarlamentaarikko.

Kansanedustajat keskustelivat hallituksen tiedonannosta eilen iltamyöhään asti. SDP:n Eero Heinäluoma ja perussuomalaisten Leena Meri esittivät tiedonantokeskustelussa hallitukselle epäluottamuslauseita. Heinäluoman ehdotus voitti tänään niiden välisen äänestyksen ennen luottamusäänestystä äänin 154–17.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on huolissaan irtisanomislakikiistan jatkuvasta laajenemisesta. Rinteen mukaan ratkaisun avaimet kiistaan ovat hallituksen käsissä.

Rinteen mielestä hallituksen pitäisi lähteä nyt hakemaan kiistaan ratkaisua puhtaalta pöydältä. Huomiota tulisi irtisanomissuojan keventämisen sijaan kiinnittää esimerkiksi pienten yritysten juridiseen neuvontaan irtisanomistapauksissa.

Rinteen mukaan eduskunnan tiedonantoäänestyksen tulos oli odotetunlainen tiistain keskustelun jälkeen.

Pääministerin eduskunnalle antaman tiedonannon jälkeinen äänestystulos irtisanomiskiistassa osoittaa, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n näkökulmasta itse asiassa mikään ei ole silti muuttunut äänestyksen myötä.

"STTK ei edelleenkään hyväksy irtisanomisperusteen helpottamista ja työntekijöiden jakamista työsuhdeturvan osalta eri leireihin yrityksen koon perusteella", puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n hallitus on vaatinut maan hallitusta vetämään lakiesityksensä pois.

"STTK on valmis puhtaalta pöydältä aloittamaan kolmikantaiset valmistelut työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimenpiteistä. Puhdas pöytä tarkoittaa, että hallitus vetää irtisanomisen helpottamiseen liittyvän lakihankkeen kokonaan pois."

Palola on tällä hetkellä erittäin huolestunut yhteiskunnallisen keskustelun sävystä ja jyrkistä asenteista suomalaista ammattiyhdistysliikettä kohtaan.

"Irtisanomiskiistan ympärillä käyty puhe viestii kovuudesta ja vastakkainasettelusta. Tyyli ei ennakoi hyvää tulevaisuuden työmarkkinaneuvotteluiden näkökulmasta. Päivä on huomennakin, siksi työmarkkinoita pitäisi kehittää neuvotellen eikä nokitellen. Nyt jotkut tahot polttavat siltoja ja niiden uudelleen rakentaminen voi osoittautua tuskaisen hitaaksi", Palola kommentoi STTK:n tiedotteessa.

Palola korostaa, että STTK:n jäsenliitot päättävät mahdollisista järjestöllisistä toimista täysin itsenäisesti.

SAK tutkitutti Kantar TNS:n kyselyllä, ketkä kannattavat pääministeri Juha Sipilän johtaman hallituksen ajamaa irtisanomislakia. Irtisanomislain kannatus on heikointa kyselyn perusteella pienituloisten, työttömien ja nuorten keskuudessa. SAK julkisti kyselyn tulokset keskiviikkona.

SAK:n Kantar TNS:llä teettämän kyselyn mukaan vain 37 prosenttia vastaajista hyväksyy hallituksen suunnitelman heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä. Heikennystä vastusti 50 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Irtisanomissuojan heikentämisen hyväksyntä vähenee selvästi tulojen pienentyessä. Alle 20 000 euroa vuodessa tienaavista ainoastaan 22 prosenttia kannattaa hallituksen ehdotusta. Vain kaikkein korkeimmassa tuloluokassa – yli 85 000 euroa vuodessa ansaitsevat – irtisanomissuojan heikentämisen kannattajia on vastustajia enemmän.

Kantar TNS mittasi myös kannatuksen ammattiyhdistysliikkeen toimille työntekijöiden suojan säilyttämiseksi. Vastaajista 48 prosenttia hyväksyy toimet ja 36 prosenttia ei hyväksy.

Kaikkein pienituloisimmista ammattiliittojen toimet hyväksyy 57 prosenttia, suurituloisimmista 35 prosenttia. Työttömistä toimet hyväksyy kaksi kolmasosaa.

SAK:laisista jäsenistä ammattiliittojen toimia työntekijöiden suojan säilyttämiseksi kannattaa 65 prosenttia. Yrittäjistä neljännes hyväksyy liittojen toimet.

Kyselyn tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n Gallup-kanavalla 12.–16.10.2018. Kysymyksiin vastasi 1 019 henkilöä, jotka edustavat Suomen 15–74-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti keskiviikkona aloittavansa kaksipäiväisen poliittisen lakon ensi maanantaina.

Terveydenhoitoalan liitot Super ja Tehy ilmoittivat vuoronvaihtokiellosta.

Ylityökieltoja ovat julistaneet esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Teollisuusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, JHL, ammattiliitto Pro,sosiaalialan korkeakoulutettujen Talentia, opetusalan OAJ ja Insinööriliitto.

Lue lisää

Teknologiateollisuus uskoo yrityskohtaisen sopimisen etenevän myös tulevaisuudessa, ay-liikkeelle yleiskorotukset yhä tärkeitä

STTK:n Palola metsäpuolen palkankorotuksista: "Tolppa on lyöty maahan ja kaikki katsovat sitä"

Lastenhoitajien joukkopako uhkaa päiväkoteja – JHL: "Pahimmillaan ulkona on ollut yli 50 lasta, mutta vain kolme lastenhoitajaa ja yksi avustaja"

SAK:n teettämä kysely: Kolme neljästä kannattaa yleissitovuutta