Politiikka

EU aikoo varautua vaalivaikuttamiseen

Toimintasuunnitelman informaatiovaikuttamista vastaan pitäisi syntyä joulukuuksi.
Janne Impiö
EU pyrkii turvaamaan vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit.

Euroopan unioni aikoo varautua epäasialliseen vaikuttamiseen tulevissa kevään 2019 europarlamenttivaaleissa. Asiasta kertoi Brysselissä pääpaikkaansa pitävä Politico-lehti.

Jäsenmaiden johtajien kokouksen päätöslauselmaesityksen mukaan EU sitoutuu suojelemaan unionin demokraattisia järjestelmiä ja torjumaan disinformaatiota. Tätä kautta EU turvaa vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit.

EU-maiden johtajat odottavat, että Euroopan komissio laatii toimintasuunnitelman informaatiovaikuttamista vastaan joulukuuksi.

Johtajat vaativat, että komission ehdotukset vaaliyhteistyöverkostoista, nettiläpinäkyvyydestä, suojasta kyberturvallisuus-tapauksia ja laitonta datamanipulaatiota vastaan sekä eurooppalaisten poliittisten puolueiden rahoitusta koskevien sääntöjen tiukentaminen edellyttävät toimivaltaisten viranomaisten ripeää tutkimusta ja operatiivista seurantaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komissio reagoi kuivuuteen – tukien maksatus aikaistuu kahdella kuukaudella

Arvot vai Brexit?

Komission puheenjohtajapeli ei sittenkään selvä – Rinne ei sulje pois uutta pääministereiden kokousta: "Valinnan olisi voinut hoitaa paremmin, mutta ei hoidettu"