EU:n kauppajärjestö laittamassa kapuloita epäreiluja kauppatapoja taklaavan esityksen rattaisiin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

EU:n kauppajärjestö laittamassa kapuloita epäreiluja kauppatapoja taklaavan esityksen rattaisiin

Kauppa uhkaa viedä parlamentin esityksen tuomionistuimeen, jos se etenee.
Hanna Linnove
Epäreiluista kauppatavoista päätetään parlamentissa ensi viikolla.

Elintarvikeketjun epäreiluja kauppatapoja suitsevaa lainsäädäntöesitystä käsitellään ensi viikolla Euroopan parlamentissa.

Parlamentin kannasta ei aiota päättää perinteisellä täysistuntoäänestyksellä. Sen sijaan koko parlamentin kanta hyväksyttäisiin suoraan parlamentin maatalousvaliokunnan raporttiin nojaten, ellei käsittelytapaan esitetä vastalausetta.

Kauppaa edustava EU-järjestö EuroCommerce on kuitenkin aikeissa torpata esityksen, MT:n lähteet kertovat. Järjestö on alkanut kerätä nimiä vetoomukseen, jossa lainsäädännön käsittelyä siirrettäisiin kuukaudella eteenpäin.

Jotta käsittely siirtyisi vasta marraskuun täysistuntoon, vetoomus tarvitsee 76 mepin nimikirjoituksen alleen.

Sen jälkeen esitykseen voidaan tehdä vielä muutoksia.

EU:n kauppajärjestön mukaan epäreiluja kauppatapoja koskeva esitys on haitallinen vähittäiskaupalle ja asettaa rajoituksia asioista, jotka ennen ovat hoituneet ostajan ja myyjän kesken.

"Keskustelu on muuttunut kohdennetuksi ja suoraksi hyökkäykseksi laillisille neuvotteluille vähittäiskauppiaiden ja tavarantoimittajien välillä", EuroCommerce sanoo.

Kauppa on kertonut, että se aikoo viedä ehdotelman EU:n tuomioistuimeen, jos se menee sellaisenaan läpi.

Kauppatapadirektiivillä Euroopan komissio haluaa vahvistaa tuottajan ja elintarvikevalmistajien asemaa neuvottelussa isojen kaupan yritysten kanssa.

Direktiiviesitys listaa jatkossa kielletyt, ruokaketjussa esiintyvät epäreilut kauppatavat.

Samalla se antaa viranomaisille oikeuden sakottaa sääntöjen rikkomisesta ja kannustaa kunkin jäsenmaan nimeämään oman henkilönsä vahtikoiraksi valvomaan elintarvikeketjua.

Esitys uudeksi direktiiviksi on jaettu kahteen osaan: kokonaan kiellettyihin kauppatapoihin sekä tapoihin, joita ei saa esiintyä ilman, että siitä on mainittu sopimuksessa.

Kokonaan kiellettyihin kauppatapoihin kuuluvat muun muassa tuoretuotteiden 30 päivän maksuajan ylittäminen tai tilausten peruminen viime tipassa.

Ostaja ei saisi jatkossa muuttaa yksipuolisesti tai takautuvasti toimitussopimuksen ehtoja koskien toimituksen tiheyttä, aikataulua, määrää, laatua tai hintaa.

Komission mustalle listalle on määrätty myös hyvitysmaksut, joita tuottaja on saattanut joutua maksamaan hävikkiin joutuneista tuotteista.

Etukäteen tulisi sopia myymättömien tuotteiden palautuksesta, lisämaksuista toimitussopimuksen ylläpitämiseksi tai tuotteiden markkinointimaksuista.

Parlamentin maatalousvaliokunta lisäsi komission ehdottamien kiellettyjen kauppatapojen listalle uusia tapoja ja laajensi direktiivin koskemaan kaikkia tavarantoimittajia.

Maatalousmeppien mukaan kokonaan kiellettyihin kauppatapoihin tulisi liittää mukaan helposti pilaantuvien tuotteiden 30 päivän maksuajan ylittämisen lisäksi 60 päivän rajoitus muille – ei-pilaantuville – tuotteille.

Koska komissio ei esittänyt aikarajaa tilausten peruutuksille, meppien mukaan ostaja saisi perua helposti pilaantuvien tuotteiden tilaukset viimeistään 60 päivää ennen sovittua toimituspäivää.

Myös myynti alle tuotantokustannusten ja ostajan kieltäytyminen kirjallisesta sopimuksesta pitäisi laittaa mustalle listalle, valiokunta vaatii.

Lue myös:

EU:n kauppatapadirektiivi halutaan laajentaa isoihin yrityksiin – Osa jäsenmaista pelkää lakivalmistelun kaatuvan

Lue lisää

MT:n kysely paljastaa: Epäreilut kauppatavat vähentyneet – elintarvikeyritykset kärsivät silti edelleen kaupan toimintatavoista

Ministeri Leppä: Pieniä yrityksiä kyykyttävää pakkojakoa tehneet kaupat kaivetaan esille

S-ryhmä saa suomalaisilta parhaan arvosanan kotimaisen ruuan arvostamisesta — erityisen tyytyväisiä ovat keskustaa äänestävät

Ministeri Leppä vihannesten pakkojaosta: "Kaikki ei täsmää, nyt joku ei puhu totta" – ruokavaltuutettu Wikberg voi puuttua