Politiikka

EU-neuvosto hyväksyi: Yhdysvaltojen naudanlihan tuontia unioniin voidaan sorvata uudelleen

EU ja Yhdysvallat pääsivät sopuun, jossa EU ostaa jatkossa enemmän soijapapuja sekä maakaasua Yhdysvalloista. Seuraavana vuorossa on naudanliha.
Kari Salonen
Osa EU-järjestöistä pelkää, että naudanlihan tuonti Eurooppaan kasvaa hallitsemattomasti Yhdysvaltojen ja EU:n yhteystyösopimuksen myötä.

Euroopan komissio on saanut EU:n jäsenmaiden neuvostolta mandaatin, jolla se voi neuvotella uudelleen Yhdysvaltojen hormonivapaan naudanlihan tuontikiintiöstä.

Komissio pyysi neuvostolta lupaa neuvotteluiden aloittamiseksi syyskuussa.

Taustalla on sopimus yhteistyön kehittämisestä, joka ”tuo vapaampia markkinoita ja oikeudenmukaisempaa kauppaa unionin ja Yhdysvaltojen välille”, sekä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump että EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat heinäkuussa.

"Molempia osapuolia hyödyttävä ratkaisu naudanlihasta on merkittävä askel EU:n ja Yhdysvaltojen välisten kauppasuhteiden parantamisessa."

EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan kertoi, että EU voisi jakaa osan EU:hun tulevasta 45 000 tonnin naudanlihan nykykiintiöstä pelkästään Yhdysvalloille. Yhdysvallat tavoittelee vähintään 35 000 tonnin osuutta tästä, kertoo Agra Facts-julkaisu.

Hogan painotti, että kahdenväliset neuvottelut eivät aiheuta muutoksia nykyiseen kiintiöön tai EU:hun tuodun naudanlihan laatuun.

Lue myös:

Maatalous on EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluiden kulmakivi: "on edetty selvästi soijapapuja ja maakaasua pidemmälle”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission esitys: Irlannille 50 miljoonaa euroa brexit-uhan takia – naudanlihan hinta reippaassa laskussa

Komission pöytälaatikkoon "piilottama" raportti: maatalouden päästöt kasvussa, maatalouspolitiikka ei ota ilmastovaikutuksia tarpeeksi huomioon

Komissaari Hogan: cap voi valmistua Suomen vetovastuulla