Politiikka

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii: 10 miljardin rahoitus maatalouden ja luonnonvarojen huippututkimukselle säilytettävä

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta äänesti tiistaina Kataisen asiaa koskevan lausunnon puolesta.
Jaana Kankaanpaa
”Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys, sillä ruokaa tarvitsevien määrä nousee kahdella miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Jotta voimme välttyä nälänhädältä ja saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteen "Ei nälkää" 2030 mennessä, tutkimukseen ja innovaatioon on panostettava nyt”, Katainen kommentoi.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen vaatii, että EU:n laajuinen 10 miljardin rahoitus maatalouden ja luonnonvarojen huippututkimukselle säilytettävä.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunta äänesti tänään tiistaina selvällä enemmistöllä Kataisen EU:n Horisontti Eurooppa tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaa koskevan lausunnon puolesta. Eri puolueryhmien vahvan tuen saanut Kataisen lausunto alleviivaa 10 miljardin euron budjetin säilyttämistä maatalouden ja luonnonvarojen huippututkimuksella, vaikka teollisuusvaliokunta onkin ehdottanut rahoitukseen leikkaamista.

”Ruokaturva ei ole itsestäänselvyys, sillä ruokaa tarvitsevien määrä nousee kahdella miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Jotta voimme välttyä nälänhädältä ja saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteen "Ei nälkää" 2030 mennessä, tutkimukseen ja innovaatioon on panostettava nyt”, Katainen kommentoi tiedotteessa.

Euroopan komissio on ehdottanut, että EU:n seuraavassa pitkän aikavälin talousarviossa varataan 100 miljardia euroa tutkimukseen ja innovointiin uuden Horisontti Eurooppa-ohjelman kautta. 100 miljoonan rahoituspotista ruuan ja luonnonvarojen tutkimukseen on varattu 10 miljardin euroa.

Euroopan parlamentin tutkimus- ja teollisuusvaliokunta äänestää Horisontti Eurooppa-ohjelmasta marraskuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskusta ja PS sanasodassa maataloustuista, Katainen kysyy Halla-aholta: "Oletko valmis Suomen eroon EU:sta?"

Suomi tarvitsee maatalousmepin

Viime aikojen maatalousviha osuu suoraan lappilaisen maatalouden ytimeen