Politiikka

EU-parlamentti vaatii eläinten antibioottien käytölle rajoituksia

Euroopan parlamentti äänesti torstaina asetuksesta, jolla hillitään eläinlääkkeiden tarpeetonta käyttöä. Asetus hyväksyttiin äänin 583–16.
Markku Vuorikari
EU:n mukaan noin 25 tuhatta ihmistä menehtyy vuosittain superbakteerien aiheuttamiin sairauksiin unionissa.

Europarlamentti rajoittaisi antibioottien ennaltaehkäisevän käytön terveillä tuotantoeläimillä. Vuodesta 2022 lähtien osa mikrobilääkkeistä tulisi rajata vain ihmisten käyttöön eikä eläinten mikrobilääkkeitä pitäisi saada ilman reseptiä, mepit vaativat.

Uusilla säännöillä pyritään hillitsemään antibioottien käyttöä maatiloilla, jotta resistentit bakteerit eivät päätyisi elintarvikkeisiin eikä mikrobilääkeresistenssi yleistyisi.

Eläimiä pitäisi lääkitä mikrobilääkkeillä vain silloin, jos muuta mahdollisuutta ei ole. Lääkkeitä voitaisiin käyttää siten ennaltaehkäisevästi, jos eläinlääkäri pitää käyttöä perusteltuna.

"Tärkein syy vastustuskyvyn kasvulle on antibioottien liikakäyttö karjataloudessa ja terveydenhuollossa. Uudella asetuksella luodaan ensimmäistä kertaa yhteiset säännöt tarpeettomien mikrobilääkkeiden eläinkäytölle", keskustan meppikolmikko Anneli Jäätteenmäki, Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä kertoo tiedotteessaan.

Suomalaismeppien mielestä EU liikkuu lähemmäs Suomen hyviä käytäntöjä eläinlääkkeiden käytössä.

"Suomessa lainsäädäntö on selkeä ja ohjaa vastuulliseen lääkkeiden käyttöön. Tämän ansiosta antibioottien käyttö on Euroopan alhaisimpien maiden tasolla", kolmikko lisää.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat merkittävä uhka kansanterveydelle, EU-parlamentti toteaa. EU:n alueella noin 25 tuhatta ihmistä menehtyy vuosittain superbakteerien aiheuttamiin sairauksiin.

Euroopan tautienvalvontakeskus varoitti, että ihmisissä, elintarvikkeissa ja eläimissä esiintyvät bakteerit ovat usein resistenttejä yleisimmin käytetyille mikrobilääkkeille. Esimerkiksi usealle lääkkeelle resistentti salmonellabakteeri leviää edelleen Euroopassa.

Asetus pitää hyväksyä vielä jäsenmaiden neuvostossa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elintarviketurvallisuus ei ole itsestään selvä

Yersiniabakteerin vasta-aineita 60 prosentilla suomalaisista lihasioista – seuranta hillitsisi elintarvikeketjun tautiriskiä

Tasa-arvo etenee vihdoin vauhdilla