Politiikka

Naisvaltaisilla aloilla ei hyväksytä irtisanomislakia - törmäyskurssilla sosiaalilain kanssa

Politiikka 08.11.2018

Irtisanomislain perusteluista ei ole vielä saavutettu kolmikantaista yksimielisyyttä.


Markku Vuorikari
''En usko, että laki menee läpi, sillä se riitelee aloillamme noudatettavan sosiaalilain kanssa. Tällaisenaan emme voi sitä hyväksyä'', Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kommentoi.

Hallituksen kiistelty lakiesitys työllistymiskynnyksen alentamisesta alle 20 työntekijän yrityksissä lähti eduskunnan käsittelyyn tänään. Irtisanomissuojaa koskevilla muutoksilla halutaan helpottaa työtekijöiden palkkaamista pieniin yrityksiin.

Lain valmistelua on kritisoitu erityisesti siitä, että se on tapahtunut virkamiestyönä eikä kolmikannassa yhteisen pöydän ääressä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa.

''Alun perin näin hallituksen esityksen turhana. Näytti siltä, että juridiikka osattiin huonosti, eikä ay-liikkeen jäsenten yhdenvertaisuuden periaatetta ymmärretty'', arvioi EK:n entinen työmarkkinajohtaja ja työmarkkina-asiantuntija Lasse Laatunen.

''Historia on opettanut, että uudistusten läpivienti kannattaa aina tehdä kolmikannassa neuvotellen. Nyt kävi niin, että ammattiyhdistysliike sysättiin sivuun heille hyvin tärkeässä asiassa. Hallituksen olisi pitänyt osata perääntyä aiemmin, ennen lakon uhkaa. Näin olisi vältetty turha ja kallis poliittinen konflikti.''

Naisvaltaisille aloille lakimuutos on haasteellinen. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sekä Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen näkevät lain perusteluissa isoja ongelmia etenkin naisvaltaisilla aloilla. Järjestöjen mukaan lain perusteluista ei ole kolmikantaista yksimielisyyttä.

''En usko, että laki menee läpi, sillä se riitelee aloillamme noudatettavan sosiaalilain kanssa. Tällaisenaan emme voi sitä hyväksyä'', Silja Paavola kommentoi.

''Pääministeri toi aiemmin esille vahvasti, että tasa-arvon kannalta ei pidä luoda uusia ongelmia. Luotamme siihen, että hän puolustaa työelämän tasa-arvoa edelleen eikä hallitus vie lakiesitystä tällaisin perusteluin eteenpäin, Rytkönen toteaa tiedotteessa.

Järjestöissä ollaan valmiita hyväksymään pykälämuutos, jos siihen liittyvällä perusteluosalla ei pyritä muuttamaan lain tulkintaa. Näin on niiden mukaan vaarassa käydä.

Yrittäjä-osapuolen mielestä uudistus on tervetullut ja onnistunut, eikä sitä ole nähty tasa-arvoa heikentävänä.

''Lopputulos näyttää meidän kannaltamme hyvältä. Uskon, että pienten yritysten kynnys palkata työntekijöitä madaltuu lakimuutosten johdosta'', sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

''Irtisanomissuoja kysymyksestä tuli asia, joka jakoi ihmisiä. Vastakkainasettelu on näkynyt arjessa yrittäjävastaisuutena, mistä jäsenemme ovat huolissaan.''

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT