Politiikka

Kansalaisjärjestöt: "Suomalaisten eläkkeet ovat kiinni saastuttavassa tuotannossa"

Politiikka 09.11.2018

Kansalaisjärjestöt vaativat Fortumilta suunnitelmaa hiilivoimaloiden alasajosta.


Markku Vuorikari
"Uniperin päästöjen kokoista porsaanreikää ei jatkossa yksinkertaisesti voi sallia", vetoaa kivihiilen vastaisten kampanjan finanssisektorikoordinaattori Kaarina Kolle.

Ryhmä suomalaisia ja eurooppalaisia kansalaisjärjestöjä vaatii, että valtionyhtiö Fortum julkaisee suunnitelman kivihiililaitosten alasajosta tulevaan yhtiökokoukseensa mennessä.

Varsinainen yhtiökokous pidetään maaliskuun lopulla.

Fortumista tuli saksalaisen energiayhtiö Uniperin suurin omistaja kesäkuussa 47,35 prosentin osuudella.

Ennen kauppaa Uniper aloitti Suomessa mainoskampanjan. Se muistutti lehtimainoksissa, että sen tuotantokapasiteetista 80 prosenttia on hiili- ja kaasuvoimalaitoksissa.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark puolusti vuosi sitten Ylen Ykkösaamussa hankintaa sillä, että "Uniperissa on 30 prosenttia hiilivoimaa, mutta 70 prosenttia kaikkea muuta".

Hankinnan kannattavuutta Lundmark puolusti sillä, että sähkön hinnan arvioidaan nousevan 2020-luvulla, kun Saksa luopuu ydinvoimasta. Monet Euroopan maat ovat myös ilmoittaneet luopuvansa kivihiili- ja ruskohiilestä.

Suomi on päättänyt kieltä kivihiilen polton vuonna 2029.

Belgia sulki viimeisen hiilivoimalansa 2016. Ranskassa hiilivoimalat aiotaan sulkea 2021, Ruotsissa 2022 ja Britanniassa 2025, jolloin myös Itävallan viimeinen hiilivoimala suljetaan, listasi Tekniikka & Talous 13.4.

Saksassa aiotaan sulkea puolet hiilivoimaloista 2030 mennessä, muut saisivat jatkoaikaa vielä vuoteen 2050.

Kansalaisjärjestöt kannustavat nyt kansalaisia vaatimaan Fortumin ja Uniperin kivihiililaitosten alasajoa.

Järjestöjen mukaan Uniperin kokonaispäästöt olivat viime vuonna enemmän kuin Suomen 2016 kaikki päästöt. Lisäksi Fortum omistaa suoraan hiilivoimaloita Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Entä voimaloiden myyminen?

”Fortumin pitäisi ottaa täysi vastuu omistukseensa siirtyvästä kivihiilen tuotantokapasiteetista ja ajaa ne ripeästi alas. Vain siten liiketoiminta olisi linjassa Fortumin yritysstrategian ja Suomen hallituksen kivihiilikiellon kanssa. Ensi kevään yhtiökokous on oikea hetki Fortumille astua esiin ja kertoa, mitä kivihiilelle jatkossa tapahtuu”, toteaa kampanjakoordinaattori Eija Kärkkäinen Maan ystävien koordinoimasta Hiilivapaa Suomi -kampanjasta.

Valtioneuvoston kanslia omistaa 50,8 prosenttia Fortumin osakkeista. Suuria omistajia ovat myös Kela, Ilmarinen, Valtion eläkerahasto, Elo, Varma ja Keva.

”Suomalaisten eläkkeet ovat nyt kiinni saastuttavassa tuotannossa, mikä ei taatusti ole ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten mieleen. Suomalaisten on ilmaistava toiveensa siitä, että Fortum asettaisi hienon kansainvälisen esimerkin vähentämällä Saksan kivihiiliriippuvuutta”, sanoo WWF:n ja Europe Beyond Coal -kampanjan finanssisektorikoordinaattori Kaarina Kolle.

"Suomeen on tulossa viimein ilmastovaalit", toteaa Kolle.

Hänen mukaansa valtion omistajanohjauspolitiikka täytyy päivittää viimeistään ensi kevään hallitusneuvotteluissa.

"Uniperin päästöjen kokoista porsaanreikää ei jatkossa yksinkertaisesti voi sallia."

Vetoomuksen taustalla ovat Ilmastovanhemmat, WWF, Kepa, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen YK-nuoret, 350 Suomi, Urgewald, Save Pond Hockey, Sandbag, Bund ja Changemaker.

Europe Beyond Coal -ryhmän järjestöt ovat kampanjoineet viime vuodesta ajaakseen alas 278 eurooppalaista kivihiilen polttolaitosta vuoteen 2030 mennessä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT