STTK:n liittojen työtaistelutoimet näyttävät olevan ohi irtisanomiskysymyksessä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

STTK:n liittojen työtaistelutoimet näyttävät olevan ohi irtisanomiskysymyksessä

Hallituksen esitys irtisanomislaiksi ei silti edelleenkään tyydytä palkansaajajärjestöä.
Vesa Moilanen
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola STTK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä torstaina 17. toukokuuta 2018.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on päättänyt yksimielisesti, että irtisanomissuojakysymyksessä on edellytykset työtaistelutoimien lopettamiseen.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo STT:lle uskovansa, että tehty päätös tyydyttää STTK:laisia liittoja ja että tilanne rauhoittuu.

"Minulla on se käsitys, että kyllä se (päätös) varmaan tyydyttää kaikkia osapuolia", Palola sanoi maanantaina.

Tästä huolimatta STTK:n hallitus ei edelleenkään hyväksy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uutta irtisanomissuojaesitystä. STTK:n mielestä maan hallituksen esitys ei paranna työllisyyttä.

Palolan mukaan keskusjärjestön hallitus kävi maanantaina perusteellisen keskustelun asiasta.

"Siellä oli erilaisia huolia, mutta todettiin, että kokonaisuuden kannalta tämä (esitys) oli riittävä."

Irtisanomissuojaesityksen vastaiset työtaistelutoimet ovat olleet keskeytyksissä osalla STTK:n liitoista. Työtaistelutoimien hautaamisen vahvistaa vielä kukin liitto itse.

"Kyllä oletan, että tämä tilanne nyt rauhoittuu."

Sipilän hallitus antoi viime viikolla kiistellyn esityksen, jonka perusteella työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä vaikuttaisi irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa.

Alun perin hallitus olisi halunnut heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen työpaikoilla, mutta laski myöhemmin rajaa kymmeneen henkeen. Työmarkkinakonfliktin ja työtaistelutoimien keskellä hallitus poisti lopulta kokonaan maininnan tietystä henkilöstömäärästä.

Vielä on epäselvää, mitkä ovat Sipilän hallituksen irtisanomissuojaesityksen vaikutukset työpaikoilla. Jos esitys menee läpi eduskunnassa, lain soveltamiseen odotetaan vielä oikeuskäytäntöä tuomioistuimista. Mielivaltaisesti työntekijää ei voisi jatkossakaan irtisanoa.

Hallitus on arvioinut, että esityksellä olisi pieni positiivinen työllisyysvaikutus ja että vaikutukset jakautuisivat melko tasapuolisesti miesten ja naisten kesken.

Lue lisää

Lauri Ihalainen esittää huomenlahjaa hallitukselle – kyseessä olisi työmarkkinajärjestöjen yhteinen toimenpideohjelma koronakriisistä selviytymiseksi

Palkansaajajärjestöt vaativat hallitukselta lisää toimia kriisin hoitoon

Osinkoja syytä jättää yrityksiin

EK:n Häkämies: Työmarkkinajärjestöiltä tulossa keinoja yritysten korona-ahdingon helpottamiseksi hallituksen pöytään ehkä jo tällä viikolla