Politiikka

Ala-Nissilä: Hiilen sitominen peltoon vaatii tutkimusta ja kannustimia

Maatalouden kannattavuus on niin heikko, että taloudellisia kannusteita tarvitaan, kansanedustaja perustelee.
Kari Salonen
Olavi Ala-Nissilä kuvattuna Espoossa.

Tutkijoiden mukaan peltoihin ja laitumiin voidaan sitoa niin paljon hiiltä, että se kattaisi viidesosan ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen vaadittavista maankäytön ratkaisuista.

Mutta miten tämä tehdään käytännössä, kysyy keskustan kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä eilen jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Hänen mukaansa hiilen sitominen peltomaahan vaatii sekä uutta tutkimustietoa että taloudellisia kannustimia. Hiilensidonnalle perustuvaa viljelyä ei voi kehittää viljelijöiden kustannuksella, Ala-Nissilä korostaa.

"Maatalouden kannattavuus on nyt hyvin heikkoa ja sen parantaminen on tärkeää ruoantuotannon turvaamiseksi erityisesti sääriskien kasvaessa."

Ala-Nissilä iloitsee Baltic Sea Action Groupin, Ilmatieteen laitoksen ja Sitran käynnistämästä Carbon Action -hankkeesta, jossa tutkijoiden ja viljelijöiden kesken pohditaan ja testataan hiilen varastointia maaperään. Verkostossa on mukana 100 viljelijää eri puolilta maata.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Atrian nurmiasiantuntija varoittaa: Ylilaiduntamisella voidaan hukata jopa kuusi viikkoa nurmen kasvukunnosta

Viljelijä teki rohkean ilmastolupauksen: Luopuu karjastaan, jollei onnistu sitomaan laitumilleen enemmän hiiltä kuin maatila tuottaa

Atria on edistämässä hiilensidontaa