Politiikka

Elsi Katainen kirjelmöi EU-komissiolle tukileikkurista: "Onko komission tarkoituksena leikata keskisuurilta tiloilta ja perheviljelmiltä?"

Komissaarin on vastattava Kataiselle kirjallisesti kolmen viikon kuluessa.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Meppi Elsi Katainen (kesk.) vaikuttaa EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa.

Europarlamentin jäsen Elsi Katainen (kesk.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle koskien suorien tukien kattoa.

Euroopan komissio ehdottaa EU:n maatalouspolitiikan cap-esityksessään tilakohtaista suorien tukien kattoa, joka vaihtelisi 60 000 ja 100 000 euron välillä.

Kataisen mukaan ehdotus on ongelmallinen rakennekehityksen kannalta. Se leikkaisi Suomessa keskisuurilta tiloilta ja myös monilta perheviljelmiltä, joita nykyisellä maatalouspolitiikan ohjelmakaudella on kannustettu investoimaan ja kasvattamaan tiloja. 

"Onko EU-komission tarkoituksena leikata juuri keskisuurilta maatiloilta ja perheviljelmiltä, jotka ovat kuluvan ohjelmakauden aikana investoineet tilansa kehitykseen?" Katainen kysyy komissiolta.

Kataisen mukaan nykyisellä ohjelmakaudella tuottajia on kannustettu investoimaan ja kehittämään toimintaansa, mikä on tarkoittanut suurempia tukimääriä tilaa kohti.  

"Komission esitys iskisi esimerkiksi keskisuureen maitotilaan, joka on juuri investoinut uuteen lypsyrobottiin. Tällainen lähestymistapa ei luo uskoa nuoriin viljelijöihin, joita tarvitaan alalle", Katainen vetoaa.

Katainen muistuttaa, että Suomessa maatiloja tuetaan eri mekanismeilla suoran tulotuen lisäksi. Siksi komission tukileikkuri olisi ongelmallinen.

"Suomessa tuotantoon sidottu tuki on välttämätön liha- ja maidontuotannon säilyttämiseksi. Onko Euroopan komission valmis antamaan lisäjoustoa ja vapaaehtoisuutta jäsenmaille, jotta voidaan ottaa huomioon maatalouden suuresti vaihtelevat rakenteet?"

Maatalouskomissaari Phil Hoganin on vastattava Kataiselle kirjallisesti kolmen viikon kuluessa.

Lue lisää

Suomi tarvitsee maatalousmepin

Tukikatolle on haettava vaihtoehtoja

EU:n maatalousmepit haluavat tukileikkurin – vaatimukset talviaikaiselle kasvipeitteisyydelle ja turvemaiden suojelulle torpattiin

Pian alkaa Euroopan Unionin supervuosi – Suomi lähtee kamppailemaan maatalousleikkauksia vastaan