Politiikka

Runkopuun ja mäntyöljyn energiakäyttöä vastustava hollantilaismeppi hakee EU:n johtovirkaan

Euroopan Vihreät valitsee eurovaalien kärkiehdokkaansa tulevana viikonloppuna Berliinissä. Bas Eickhout on yksi hakijoista.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Euroopan vihreillä tulee olemaan kaksi kärkiehdokasta. Bas Eickhout tavoittelee paikkaa.

Ehdokaslista Euroopan komission puheenjohtajaksi kasvaa viikonloppuna, kun Euroopan Vihreät valitsee kärkiehdokkaansa Berliinissä. EU:n vihreä ryhmä laittaa ehdolle kaksi ehdokasta.

Kärkiehdokkuudesta kisaavat saksalainen meppi Ska Keller, hollantilainen meppi Bas Eickhout ja Belgian senaatin jäsen Petra De Sutter.

Vihreiden ennakkosuosikki Keller on saanut huomioita työstään pakolaispolitiikan parissa.

Eickhout on tunnettu uusiutuvan energian (red II) kestävyyskriteereistä, joiden esittelystä hän oli vastuussa Euroopan parlamentissa.

Eickhout ajoi parlamentissa kantaa, jossa runkopuuta ei tulisi käyttää energiaksi. Hän kertoi MT:n haastattelussa, että kaikkea metsäbiomassaa ei pitäisi kutsua uusiutuvaksi energiaksi. Hänen mielestään tähän kategoriaan tulisi päästä vain teollisuuden sivuvirrat, tähteet ja jätteet.

Suomen metsäala piti määritelmää turhan kapeana, sillä se kumoaisi muun muassa pieniläpimittaisen harvennuspuun energiakäytön. Se vaarantaisi investointeja, jotka käyttävät energiapuuta ja valmistavat biopolttoaineita.

Eickhoutin puun energiakäyttöä haittaava raportti kaatui täysistunnossa.

Euroopan sosiaalidemokraatit nimittivät hollantilaisen ex-ulkoministerin Frans Timmermansin S&D-ryhmän kärkiehdokkaaksi.

EPP-ryhmä, johon Suomesta kuuluu kokoomus, nimitti kaksi viikkoa sitten kärkiehdokkaakseen saksalaisen europarlamentin johtajan Manfred Weberin.

Europarlamentin Alde-ryhmä, joka saattaa yhdistyä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin La République en Marche -puolueen kanssa, ei ole vielä nimennyt kärkiehdokastaan. Suomesta keskusta kuulu Aldeen.

Alde ei ole ollut kärkiehdokasmenettelystä innoissaan. Ryhmän mukaan järjestelmä suosii EPP-ryhmää, jonka oletetaan voittavan jälleen eurovaalit.

Macron on puhunut voimakkaasti prosessia vastaan ​​ja sanonut, että komission puheenjohtaja tulisi valita jäsenvaltioiden johtajien kesken Eurooppa-neuvostossa.

Aldella saattaisikin olla parempi mahdollisuus komission puheenjohtajuuteen, jos valinta tehtäisiin EU-johdon kesken, sillä ryhmästä löytyy nyt yhtä monta valtiojohtajaa kuin EPP:llä.

Ryhmän kärkiehdokkaaksi voisi nousta ryhmän johtaja Guy Verhofstadt, kilpailukomissaari Margrethe Vestager tai oikeuskomissaari Vera Jourova, EU Observer spekuloi.

Lue lisää

Niinistö lähtee Ranskaan tapaamaan Macronia

Suomelle 17,8 miljoonan tonnin nielutavoite, bioenergian korjuulle rajoituksia – EU:n historiallinen ilmastopaketti ehdottaa täyskäännöstä

EU:n rahoitusluokittelu saa mepeiltä huutia – metsäbiomassan energiakäytön kestävyys jakaa mielipiteitä vahvasti

Jälleen uusia rajoituksia metsien käyttöön – Euroopan komissio suunnittelee puun energiakäyttöön läpimittarajoituksia ja kieltoja korjuuseen kelpaavista metsistä