Politiikka

Yle: Sveitsissä äänestetään lehmien sarvista

Sveitsiläinen maanviljelijä pani alulle "karjan itsekunnioitusta" koskevan kansanäänestyksen.
Kari Salonen
Sveitsiläiset äänestävät sunnuntaina lehmien sarviin liittyvästä kysymyksestä.

Yle uutisoi, että sveitsiläiset äänestävät sunnuntaina lehmien sarviin liittyvästä kysymyksestä. Pitäisikö erityistä valtiontukea maksaa viljelijöille, jotka antavat lehmien ja vuohien sarvien kasvaa luonnollisesti, kysytään kansalaisilta.

"Karjan itsekunnioitusta" koskevan kansanäänestyksen pani alulle maanviljelijä Armin Capaul. Mediailmiöksi noussut 67-vuotias Capaul vaatii kampanjassaan rahoitusta lisälaidunten hankintaan, sillä sarvellinen eläin tarvitsee enemmän liikkumatilaa kuin sarveton.

Rahoituksen parantuessa myös sarvien leikkaaminen vähentyisi, uskoo Capaul.

"Meidän tulee kunnioittaa lehmiä sellaisina kuin ne ovat, ja antaa niiden sarvien kasvaa. Kun katsot lehmää, se pitää päänsä ylpeänä pystyssä. Ilman sarvia, ne ovat surullisia", kuvailee Armin Capaul Ylen haastattelussa.

Sveitsiläislehmistä 75% nupoutetaan tai ne ovat geneettisesti nupoja eli sarvettomia. Nupoutus tarkoittaa toimenpidettä, joka estää sarven kasvamisen.

Kampanjan vaatimuksena on 190 Sveitsin frangin, eli vajaan 170 euron, vuosittainen tuki kustakin sarvellisesta eläimestä. Sunnuntaisen äänestyksen ennusteet ovat hyvin tasapäisiä. Joskin Capaul itse odottelee menestystä.

"Luulen, että kyllä-äänet voittavat 80 prosentilla, mutta taidan olla hieman eri planeetalta", naurahtaa Capaul Ylen haastattelussa.

Linkki alkuperäiseen Ylen uutiseen: https://yle.fi/uutiset/3-10524811?origin=rss

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ihmisen pitäisi hävetä

"On kyllä monttu auki katsottu tuota": 13-vuotias Mats Mikkonen innostui lypsämisestä niin, että aikoo aloittaa lomittajan uran jo ensi vuonna

10-vuotias Jasper sai idean soittaa saksofonia eläimille – katso videolta, kuinka lehmät reagoivat tunnettuihin kappaleisiin