Politiikka

Vihreät nuoret haluavat liha- ja maitoveron

Vihreiden nuorten mielestä nykyiset EU:n ja Suomen eläintuotannolle maksamat tuet tulisi ajaa alas. Lisäksi he ehdottavat erillistä veroa eläintuotteille.
Sanne Katainen
Vihreät nuoret ehdottavat lihaveroa. "Samoilla resursseilla saa tuotettua kasvisruokaa kymmenen kertaa enemmän kuin eläintuotteita. Siksi meidän kannattaa keskittyä tuottamaan ruokaa ihmisille karjan rehun sijaan", toteaa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Vihreät nuoret ehdottavat eläintuotteille veroa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Ehdotus sisältyy Vihreiden nuorten uuteen ympäristöpoliittiseen ohjelmaan, joka hyväksyttiin viikonlopun liittokokouksessa.

“Ilmastonmuutos on pysäytettävä eikä se hoidu pelkkien kokkausvinkkien voimin. Tehokkain ja oikeudenmukaisin tapa vähentää eläintuotteiden kulutusta on erillinen eläintuotevero, joka kohtelee kotimaisia ja ulkomaisia tuotteita tasapuolisesti. Tämän lisäksi on syytä ajaa alas nykyiset miljardiluokan EU:n ja Suomen maksamat tuet eläintuotannolle ja siirtyä tukemaan ilmaston kannalta kestävää kasvinviljelyä”, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen vaatii.

Hänen mukaansa hallituspuolueet keskusta ja kokoomus lupailevat juhlapuheissa ottavansa ilmastonmuutoksen vakavasti, mutta samalla puolueet puolustavat miljoonien tukia eläintuotannolle viimeiseen asti.

"Ristiriita puheiden ja tekojen välillä on ilmeinen. Eläintuotteiden kulutus on saatava laskuun, ja siksi Suomeen tarvitaan eläintuotevero."

“Uusia kasvistuotteita tulee jatkuvasti markkinoille, mutta siitä huolimatta suomalaisten lihansyönti vain lisääntyy. Se ei ole mikään ihme niin kauan, kun nyhtökaura maksaa kolme kertaa enemmän kuin vastaava paketti jauhelihaa. Eläintuotteiden hintaa pidetään keinotekoisen alhaisena miljoonien eurojen tuilla, mikä on todella haitallista ilmastolle”, jatkaa Vihreiden nuorten vastavalittu toinen puheenjohtaja Amanda Pasanen.

Tutustu tarkemmin vihreiden nuorten ympäristöpoliittiseen ohjelmaan.

Lue lisää

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöt vaativat turvetuotannon pikaista lopettamista: "Pitäisi olla itsestään selvää, että turpeesta on luovuttava samassa aikataulussa kuin kivihiilestä"

Vihreät nuoret eivät tahdo tehdä viljelijöistä ilmastokeskustelun syntipukkeja: "Maanviljelijät tuottaa meidän ruoan, mikä voisi olla sitä tärkeämpää?

Ruuan tuottajat ovat vihreiden hampaissa

Vihreät nuoret ajavat eläintuotteille ensisijaisesti haittaveroa: Lihavero on paras keino haittojen kitkemiseen