Politiikka

Puolan ilmastokokouksessa ei päätetä hiilinieluista – tiukasta kokouksesta odotetaan sääntöjä ja vauhtia maiden päästövähennyksille

Teollisuusmaat ajavat perinteisesti päästövähennyksiä, kun taas kehittyvät maat vaativat ilmastorahoitusta.
Markku Vuorikari
Puolan ilmastokokouksessa pyritään sopimaan säännöistä, joilla maailman maiden päästövähennyksiä mitataan ja seurataan. Vähennystavoitteita on myös kiristettävä.

YK:n ilmastokokouksesta Puolan Katowicessa 3.–14. joulukuuta odotetaan tiukkaa. Päämääränä on sopia säännöt, joilla maailman maat rajoittavat ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen.

Kokoukseen osallistuvan asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan tavoitteena on yhtenäistää eri maiden tekemien päästövähennysten mittaaminen ja seuranta. On sovittava myös mekanismista, jolla päästötavoitteita kiritetään, sillä nykyisellään maiden lupaukset eivät ole riittäviä.

"Uskon, että halua ja tahtoa sääntöjen viimeistelyyn löytyy tarvittava määrä", Tiilikainen totesi ympäristöministeriön ilmastokokousinfossa Helsingissä maanantaina.

Tiilikainen arvelee, ettei Katowicen kokouksessa linjata hiilinieluista mitään. Valtaosa maailman maista on laatinut päästövähennystavoitteita, mutta kirjaukset hiilinieluista loistavat poissaolollaan.

Pariisin sopimus ei myöskään velvoita hiilinielujen laskentaan. EU on asiassa uranuurtaja.

Suomi ja EU ajavat tavoitetta saavuttaa päästöjen ja hiilinielujen tasapaino vuosisadan jälkipuoliskolla. Vuoteen 2030 mennessä EU tavoittelee 60 prosentin päästövähennyksiä. Hahmoteltuihin vähennyksiin päästään 90-prosenttisesti päästökauppaan kuuluvilla toimilla, joita ohjataan EU:n yhtenäisellä politiikalla.

Tiilikaisen mukaan 10 prosenttia vähennystavoitteesta koostuu päästökaupan ulkopuolisista, kansallisista toimista. Päästökaupan ulkopuoliseen sektoriin kuuluu maankäyttö, kuten maa- ja metsätalous.

Kansainvälisten ilmastoasioiden pääneuvottelija, ympäristöneuvos Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä tiivistää alkavan kokouksen asialistan näin: "Missä olemme, mihin pyrimme ja miten sinne pääsemme?"

Hän odottaa kokouksesta hankalaa. Neuvotteluissa teollisuusmaat painottavat päästöjen vähentämistä, kun taas ja kehittyvät maat painottavat ilmastonmuutokseen sopeutumista ja ilmastorahoitusta.

Pariisin kokouksen jälkeen Yhdysvallat on ilmoittanut haluavansa vetäytyä ilmastosopimuksesta. Irtaantuminen ei kuitenkaan onnistu pelkällä ilmoituksella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Verouudistuksella kohti hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa

Rinteen linjaukset kaipaavat selityksiä

Kimmo Tiilikainen myöntää opettaneensa Antti Rinnettä metsitysasiassa: "On huolestuttavaa, jos SDP:n kannat ovat eduskunnan käytävällä käydyn keskustelun varassa"