Politiikka

Hoitopaikan voi ehkä lähivuosina valita laatuvertailun perusteella

THL:n mukaan muissa Pohjoismaissa on jo käytössä kattavat järjestelmät terveydenhuollon laadun seurantaan.
Potilaille kattavista ja yhtenäisistä laatutiedoista olisi hyötyä hoitopaikan valinnassa. LEHTIKUVA / ARKISTO / MARJA AIRIO

Sairaaloita ja terveyskeskuksia eri puolella Suomea voi ehkä lähivuosina vertailla niiden tarjoaman hoidon laadun perusteella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL selvittää parhaillaan, miten Suomen terveydenhuoltoon voitaisiin rakentaa kansalliset laaturekisterit.

Potilaille kattavista ja yhtenäisistä laatutiedoista olisi hyötyä hoitopaikan valinnassa. Alan ammattilaiset ja tutkijat taas tarvitsevat tietoja hoidon laadun kehittämiseksi.

THL:n mukaan muissa Pohjoismaissa on jo käytössä kattavat järjestelmät terveydenhuollon laadun seurantaan. Esimerkiksi Ruotsissa on jo vuosia koottu rekisteritietoja yli sadan potilasryhmän hoidosta ja hoidon tuloksista.

"Niin päätöksentekijät kuin terveydenhuollon ammattilaiset ja potilaat voivat Ruotsissa seurata hoidon laatua ja kehitystä maakäräjäalueiden välisten vertailujen avulla. Tietojen julkaisu antaa järjestäjille ja tuottajille aiheen kilvoitella laadulla", sanoo hankejohtaja Pia Maria Jonsson tiedotteessa.

THL käynnisti hankeen alkuvuonna eduskunnan toimeksiannosta, ja työ jatkuu ensi vuoden loppuun. Hankkeessa on laadittu kuusi pilottirekisteriä, joihin on tänä syksynä valittu muun muassa diabetesta, reumaa ja eturauhasyöpää koskevat hoitotiedot.

Lue lisää

Husilla ennakoidaan joulun ajasta hyvinkin vaikeaa – toimitusjohtajan mukaan valmiuslaillekin saattaisi olla tarvetta henkilökunnan riittävyyden varmistamiseksi

Sote lopulta maaliin

"Terveyskeskusmaksujen vaihtelu asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan sen mukaan, missä sattuu asumaan – haittaavat monien hoitoon hakeutumista"

Alueuudistus: Pelastustoimen hallintoa keskitetään