Politiikka

Sirpa Pietikäinen ehdottaa puun käytön kestävyydelle asteikkoa: biopolttoaineiden kestävyysarvo huonompi kuin rakennuspuun

Kestävän rahoituksen asetuksella halutaan ohjata investointeja sellaisiin kohteisiin, jotka edistävät ilmasto­tavoitteita. Pietikäinen on mukana EU-parlamentin lainsäädäntötyössä.
Pekka Fali
Sirpa Pietikäinen.

Rahoitusalan kestävyyskriteerit muuttaisivat taloudellisia kannustimia parempaan suuntaan, EU-parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.) kertoo.

Euroopan parlamentin ympäristö- ja raha-asioiden valiokunnat esittävät, että eri taloudellisia toimintoja arvioitaisiin niiden ilmasto- ja ympäristövaikutusten perusteella. Mietintö pohjautuu Euroopan komission kestävän rahoituksen esitykseen, jonka tarkoitus on ohjata investointeja kestäviin kohteisiin.

Valiokunnat ehdottavat asteikkoa, jolla taloudelliset toiminnat arvotettaisiin ”paremmuusjärjestykseen” niiden ilmasto- ja ympäristövaikutusten perusteella. Haitalliset toimenpiteet, joilla on suuri hiilijalanjälki, saisivat huonomman arvosanan kuin ympäristöystävällisinä nähdyt toimet.

Kestävyyden kirjanpitoon kuuluisivat muun muassa metsä- ja maatalous, sekä energia- ja rakennussektorit.

Pietikäisen mukaan investoijalle tulee antaa nykyistä parempi mahdollisuus päättää siitä, mihin sijoitettu raha päätyy.

”Nykyiset rahoitustavat ovat ilmaston kannalta pahimmillaan hyvinvoinnin vastaisia. Uudistus liikuttelisi rahoja ja eläkesäästöjämme pikku hiljaa kestämättömistä kohteista kestäviin.”

Esimerkiksi Pietikäinen nostaa biopolttoaineet, jotka hän näkee usein ongelmallisina.

”Jos puuta poltetaan, niin sen arvo olisi huonompi kuin sen, että puusta tehdään rakennuksia tai vaatteita. Jos kyseessä on aito sivutuote, niin puubiomassa on järkevää käyttää kestävään bioenergiaan.”

Myös tuontipuu saisi kirjanpidossa eri kestävyysarvon kuin eurooppalainen raaka-aine. ”Eukalyptus saisi kirjanpidossa eri arvon kuin suomalainen puuraaka-aine.”

Kirjanpitoa tulisi soveltaa niin yksityisiin kuin julkisiin varoihin, Pietikäinen sanoo.

”Meillä on hiiliriskisissä investoinneissa 30 triljoonaa euroa kiinni. Koska meiltä ei löydy tällä hetkellä vertailtavaa tietoa sijoitusten ympäristövaikutuksista, on kannattavampaa sijoittaa öljy-yhtiöihin innovatiivisen metsätalouden sijaan.”

Valiokunnat ovat kiristäneet Euroopan komission ehdotusta toteamalla, että haitallinen taloustoiminta eli ”ruskea talous” pitäisi määritellä erikseen.

Suomen metsäala haluaa pitää huolen siitä, että kirjanpidossa otetaan huomioon Suomen määritelmä kestävälle metsätaloudelle. Riskinä on, että lainsäädäntö tekisi metsäalasta jatkossa heikomman sijoitus- ja rahoituskohteen.

Pietikäinen painottaa, ettei asetuksen tarkoituksena ole muuttaa kansallista lainsäädäntöä.

”Kaikki laskentametodit vihreää kirjanpitoa varten ovat jo olemassa. Tällä keinoilla menetelmät harmonisoidaan ja isojen yritysten hyödyntämät kestävyyskriteerit tulevat julkisiksi.”

Lue myös:

EU:ssa suunnitteilla kriteerejä, jotka tekisivät metsätaloudesta kestämättömän rahoituskohteen – Uusi "lulucf-vääntö" näköpiirissä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisää ymmärrystä metsien käytöstä

Sitran ilmasto kestää lentämistä

Yhdeksän EU-parlamenttiin mielivää meppikokelasta haluaa lisätä metsien suojelua – Allekirjoittivat ympäristöjärjestön lupauksen