Politiikka

EU-tuomioistuin ottaa kantaa brexitin perumiseen

Britannian hallitus on vastustanut tapauksen oikeuskäsittelyä ja pitänyt sitä poliittisena kampanjointina, jolla pyritään vesittämään pääministeri Theresa Mayn johtamaa eroprosessia.
Lehtikuva / AFP
Britanniassa on paljon brexitin kiihkeitä vastustajia.

EU-tuomioistuin ottaa tänään kantaa oikeusjuttuun Britannian EU-eron mahdollisesta perumisesta. Skotlantilaisten poliitikkojen alulle panemassa tapauksessa on kyse siitä, voisiko Britannia perua brexitin kysymättä muiden jäsenmaiden lupaa.

Britannian hallitus on vastustanut tapauksen oikeuskäsittelyä ja pitänyt sitä poliittisena kampanjointina, jolla pyritään vesittämään pääministeri Theresa Mayn johtamaa eroprosessia.

Euroopan komission ja jäsenmaita edustavan EU:n neuvoston mukaan brexit voitaisiin kumota, mutta se edellyttäisi 27 jäljelle jäävän jäsenmaan yksimielistä hyväksyntää. Brysselissä pelkona on, että muutoin EU-eroprosessi voitaisiin käynnistää muissakin jäsenmaissa liian heppoisin perustein.

EU:n perussopimuksessa ei ole mainintaa eroprosessin perumisesta, joten asia on tulkinnanvarainen.

EU-tuomioistuimen julkisasiamies antaa tänään tapaukseen näkemyksensä, joka ei ole sitova. Varsinainen ratkaisu on odotettavissa hieman myöhemmin.

Oikeusjutun nostanutta skottiryhmää edustava Aidan O'Neill sanoi viime viikolla oikeuden kuulemisessa, että EU:n perussopimusten pitää mahdollistaa se, että jäsenmaa voi perua eroprosessin halutessaan omalla päätöksellään.

"Koko EU:n etu ei voi olla se, että jäsenmaa pakotetaan jättämään unioni vastoin kansan toiveita", O'Neill sanoi Guardianin mukaan.

Skottipoliitikot toivovat, että heidän näkemystään puoltava ratkaisu avaisi tietä mahdolliselle toiselle kansanäänestykselle, joka voisi johtaa brexitin perumiseen. May on kuitenkin sulkenut pois toisen kansanäänestyksen mahdollisuuden.

Britannian hallituksen mukaan oikeusjutussa on kyse hypoteettisesta tilanteesta eikä EU-tuomioistuimen pitäisi puuttua maan sisäpolitiikkaan käsittelemällä asiaa.

EU-tuomioistuimen kantaa odotetaan tiistaiaamuna, ja se voi värittää keskustelua Britannian parlamentissa, joka aloittaa tänään Mayn neuvotteleman EU-erosopimuksen käsittelyn. Aikaa käsittelyyn on varattu viisi päivää. Parlamentin on määrä äänestää erosopimuksesta 11. joulukuuta.

Sopimuksen läpimeno ei ole varmaa, sillä monet Mayn konservatiivipuolueen jäsenet sekä opposition edustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä sopimusta vastaan.

EU-maat ovat omasta puolestaan näyttäneet erosopimukselle vihreää valoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä tuleva EU-parlamentti voisi näyttää? Mielenkiintoisia liikehdintöjä EU-puolueissa on useita

Brexit pitää metsäyhtiöitä varpaillaan – sopimukseton ero tarkoittaisi lisätulleja puutuotteille

Britannian Theresa May eroaa konservatiivipuolueen johdosta kahden viikon kuluttua:"Tulen aina katumaan syvästi sitä, etten kyennyt toteuttamaan brexitiä"