Politiikka

Pääministeri Sipilä vastaa Kalmarille: "Ei pakotteista voida luopua"

Pääministeri Juha Sipilän mukaan EU:n Venäjä-talouspakotteet ovat toimineet tehokkaasti.
Jaana Kankaanpää
Pääministeri Juha Sipilä ymmärtää, että EU:n talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat olleet seurauksiltaan vaikeita eritoten maidonjalostajille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi tuoreeltaan kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk.) pohdintaan EU:n Venäjä-pakotteista. Kalmarin mielestä EU:n pakotteet ovat olleet tehottomia, ja hän toivoi niistä luopumista jollain aikavälillä.

Politiikan toimittajia tiistaina pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa tavanneen pääministeri Sipilän mukaan talouspakotteet ovat olleet tehokkaita. Niistä ei myöskään voi yksipuolisesti luopua:

"EU päätti Venäjä-talouspakotteista yksimielisesti, ja yksimielisesti niistä luopumisestakin pitää päättää."

Sipilä ymmärtää, että EU:n talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet ovat olleet seurauksiltaan vaikeita eritoten maidonjalostajille, kuten Valiolle. Eläinperäisten tuotteiden vienti Suomesta Venäjälle on ollut poikki elokuusta 2015.

Suomen kansantalouden kannalta bkt:n kasvusta katosi pakotepolitiikan seurauksena prosenttiyksikön verran.

EU ja USA nostivat pakotteet seurauksena Venäjän vuonna 2014 aloittamiin sotatoimiin Ukrainan itäosissa ja Venäjän ottaessa Krimin niemimaan haltuunsa.

Keskisuomalainen kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) pohti MTK-Keski-Suomen syyskokouksessa pitämässään puheenvuorossa maanantaina Laukaassa, miten tehokkaita EU:n ja Venäjän väliset pakotteet ovat Euroopan maaperällä tapahtuvien kriisien hoitamisessa.

Kalmarin mukaan Suomen ja Baltian elintarvikesektorit ovat joutuneet ottamaan pakotteiden kautta vastaan erittäin raskaan iskun.

"Uskon, että neuvotteluissa Venäjän kanssa voitaisiin päästä parempiin tuloksiin, jos jännitteitä lievennettäisiin", Kalmari pohti.

Toisaalta Kalmari ei usko, että pakotteita voisi purkaa juuri nyt. Venäjän ja Ukrainan välit ovat kiristyneet uudelleen äärimmilleen, kun Venäjän erikoisjoukot ottivat haltuunsa kaksi Ukrainan pientä tykkivenettä ja laivaston hinaaja-aluksen Krimin niemimaan edustalla Mustallamerellä marraskuun lopussa.

Lue lisää: Keskustan Kalmari toivoo, että EU:n ja Venäjän välisistä pakotteista luovuttaisiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maistuuko nuorisolle tomaattismoothie? Hävikkikasvikset saivat uuden elämän kesäjuomana

Valion maitotiloille tulossa hiililaskuri – toteuttajana Biocode, taustalla ProAgrian tietokannat

KKV puuttui myös kaupan asemaan