Hallituksen takaraja eduskunnalle päättyy keskiviikkona: kymmeniä lakiesityksiä on jäämässä hyllylle aikapulan vuoksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Hallituksen takaraja eduskunnalle päättyy keskiviikkona: kymmeniä lakiesityksiä on jäämässä hyllylle aikapulan vuoksi

Hallituksen viimeisetkin lakiesitykset on annettava eduskunnalle 5. joulukuuta. Valmiita lakiesityksiä jää aikapulassa esittämättä ja seuraavalle, keväällä valittavalle eduskunnalle.
Kimmo Lundén
Jouluvalmistelut etenevät myös pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Asikkalan Leijonat olivat lahjoittaneet ja tuoneet kuusen tiistaina Kesärantaan. Asikkalalaisen päiväkodin lapset saapuvat viimeistelemään kuusen koristelun keskiviikkona illalla.

Hallituspuolueet ja ministeriöt tekevät joulusiivouksensa tänään tiistai-illalla. Kun joulukalenterin viides luukku aukeaa huomenna keskiviikkona, on se myös viimeinen päivä hallituksen lakiesityksille eduskunnalle.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan on jo selvää, että kymmeniä valmiita lakiesityksiä jää tekemättä, sillä kaikkia ei millään ehdittäisi käsittelemään nykyisen, keväällä päättyvän eduskuntakauden aikana.

Hallitus oli aiemmin sopinut eduskunnan kanssa, että se antaa viimeiset lakiesityksensä 5. joulukuuta.

Etenkin sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan käsittelyä tarvitsevia lakiesityksiä jää varmuudella rannalle, kun hallitus priorisoi eli asettaa tärkeysjärjestykseen lakiesityksiä. Aika ei riitä nykyisellä hallituksella lausuntokierroksiin ja mahdollisiin valiokuntakäsittelyihin.

Yksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyn tarvittavista lakiesityksistä on vammaispalvelulaki. Valmistellun lakiesityksen käsittelyn kohtalo ratkeaa sekin huomenna keskiviikkona. Niin ikään oikeusministeriön valmistelema lunastuslain uudistus voi siirtyä seuraavalle eduskunnalle.

Hallituksen pitkään valmistelemat ja kertaalleen valiokuntakäsittelyiden jälkeen korjatut sote-lait ovat jo eduskunnan käsittelyssä ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jälkeen nyt perustuslakivaliokunnalla. Osaltaan ne ovat ruuhkauttaneet eduskuntakäsittelyä muiden lakien osalta.

Hallituksen ja eduskunnan ilta jatkunee tiistaina pitkälle, kun valitaan, mitkä lait menevät eduskunnan esittelyyn keskiviikkona.

Käsittelemättömät lakiesitykset jäävät seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle, joiden poliittisesta tahdosta on kiinni, miten niiden kanssa sitten edetään.

Lue lisää

"Kokoomuksen ja keskustan herrojen matkailukupla voidaan järkevyydessä rinnastaa vihreiden hanhipeltoihin"

Video: Hallitus kertoo matkustamisen hybridistrategiasta

"Keskusta tukee hallitusta sen päätöksissä", sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen – Hannu Hoskonen sanoi, ettei voi hyväksyä päätöstä EU:n elvytysrahastopaketista

Suora lähetys: Mitä koronan osalta seuraavaksi suositellaan ja rajoitetaan? Katso hallituksen tiedotustilaisuus