Politiikka

Huippuekonomistit asettaisivat EU:lle hiilitullit lepsujen päästörajoitteiden maista tuleville tuotteille

Vastustajat pelkäävät, että tullit voivat johtaa kauppasotaan.
Markku Vuorikari
Hiilitullien määrittäminen voi olla hankalaa, koska erilaisten hyödykkeiden tarkan hiilijalanjäljen arvioiminen on vaikeaa.

Ekonomistikone.fi-sivuston kyselyssä 62 prosenttia taloustieteilijöistä katsoo, että EU:n pitäisi asettaa hiilitulli tuonnille maista, joissa päästörajoitteet ovat EU:ta väljempiä.

Vastaajista yksitoista prosenttia on eri mieltä ja 28 prosenttia epävarmoja tai vailla mielipidettä. Kommenteissaan ekonomistit huomauttavat tullien kauppapoliittisista riskeistä ja tullien tason määrittelyn hankaluudesta.

"Periaatteessa tällaiset tullit olisivat hyvä osittainen ratkaisu siihen ongelmaan, että kaikki maat eivät ole mukana esimerkiksi päästökaupassa. Pelkään vain, että tullien määrittäminen voi olla aika hankalaa, koska erilaisten hyödykkeiden tarkan hiilijalanjäljen arvioiminen on vaikeata", sanoo Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen.

Valtion Taloudellisen Tutkimuskeskuksen ylijohtaja Anni Huhtala pohtii, että tulleilla voisi rankaista esimerkiksi Kiinaa ja Venäjää, jos ne eivät sitoudu globaaleihin päästövähennyksiin. Tosin Yhdysvaltojen lietsomassa kauppasotaan viittaavassa tilanteessa hiilitulleilla uhkaaminen voi olla riskialtista politiikkaa.

Professori Timo Kuosmanen Aalto yliopiston kauppakorkeakoulusta vastustaa ajatusta hiilitulleista: "Tullit tulkitaan helposti kaupan esteeksi ja ne voivat johtaa kauppasotaan. Esimerkiksi hiilivero on parempi keino, koska se kohtelee tuontia ja kotimaista tuotantoa samalla tavoin."

Etlan tutkimuspäällikkö Katariina Nilsson Hakkala pelkää, että tuontiesteiden asettaminen yhden maan tuonnille voi vaikeuttaa tulevaisuuden investointeja ympäristöystävällisempään tuotantoon.

Vuosi sitten avattu ekonomistikone selvittää 50 suomalaisekonomistin kannat ajankohtaisiin talouden kysymyksiin. Paneeliin on kutsuttu kaikki virassa olevat suomalaiset kansantaloustieteen ja taloustieteen professorit, apulaisprofessorit sekä taloustieteen tutkijat, jotka ovat RePec-julkaisutietokannan kärjessä (25 %). Lisäksi mukaan on kutsuttu neljän taloudellisen tutkimuslaitoksen (PT, PTT, VATT, Etla) sekä Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston johtajat ja tutkimusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat.

Kuka tahansa voi ehdottaa kysymystä Ekonomistikoneeseen. Ekonomistikone.fi:n käyttäjät voivat myös verrata omia vastauksiaan ekonomistien vastauksiin Kansalaisen Ekonomistikoneessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen

Puolueet kädettömiä ehdokkaiden rikostaustojen selvittelyssä

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta