Politiikka

Hallitus lunastaa lupauksiaan byrokratian karsimisesta – ympäristöön liittyvät lupa-asiat jatkossa yhdeltä luukulta

Ennakkoneuvottelujen odotetaan nopeuttavan lupaprosesseja.
Jukka Lehtinen
Yrittäjän näkökulmasta tärkeintä on, että lupa heltiää kohtuullisessa ajassa.

Yksi istuvan hallituksen kärkihankkeista on ollut ympäristölupa-asioinnin helpottaminen ja nopeuttaminen. Laajalla kokoonpanolla pitkään valmisteltu lakiesitys on päätymässä eduskunnan käsittelyyn lähi­aikoina.

Laissa kaavailtu yhden luukun toimintamalli pohjautuisi valtion ja kuntien sähköisiin asiointijärjestelmiin, joita luodaan parhaillaan. Sähköisen asioinnin odotetaan muun muassa mahdollistavan nykyisen ympäristötiedon tehokkaamman käytön.

”Uuden mallin lähtöajatuksena oli, että tulevaisuudessa yrittäjän sijaan hankkeen vastuuvirkamies juoksee luukulta toiselle”, kertoo hankkeen ohjausryhmässä istunut MTK:n lakimies Minna Ojanperä.

Lain myötä hankeprosessien painopistettä on tarkoitus siirtää kohti ennakkoneuvotteluja. Kentältä on kantautunut tieto, että kunnissa näin toimitaan jo.

”Jos hanke on hyvin suunniteltu, paperit kunnossa, eikä valituksia tule, ei ympäristölupaprosessissa ole suurempia ongelmia”, näkee Siipikarja­liiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina.

Nykyjärjestelmällä lupien käsittelyajat ovat erityisesti aluehallintovirastossa pitkät. Siipikarjaa Marttilassa kasvattava Eeva Korimäki odotti ympäristölupaa yksitoista kuukautta.

”Projektimme oli pitkällinen ja moninainen. Kaiken kaikkiaan aikaa kului pari vuotta.”

Raahessa lihakarjaa kasvattava Sauli Joensuu on viimeisen neljän vuoden aikana hakenut ympäristölupaa aluehallintovirastosta kahdesti. Käsittelyajat ovat molemmilla kerroilla olleet yli puoli vuotta, toisella kerralla lähes kymmenen kuukautta.

”Yrittäjän näkökulmasta ei ole väliä, miltä luukulta lupia hakee, kunhan haku on sähköinen ja nopea. Sähköisen palvelun pitää olla toimiva ja hinnan kohtuullinen. Tällä hetkellä luvat ovat kalliinpuoleisia.”

Uuden lain mukaan hakijalle tulee pyydettäessä antaa arvio lupien käsittelyajasta. Lupien hinnoitteluun uusi laki ei puutu.

Tällä hetkellä lupamaksut ovat sidoksissa käsittelyaikaan. Uuden lain odotetaan nopeuttavan lupien saantia, joten sillä perusteella myös lupamaksujen pitäisi laskea. Toisaalta laissa sanotaan, että hankkeen koordinoinnista voidaan periä maksu.

”Itse hakisin luvat mieluiten kunnasta, sillä sieltä löytyy paras paikallistuntemus. Käsittelyajat ovat lyhyempiä ja luvat halvempia”, Joensuu ajattelee.

”Mielestäni kolme kuukautta olisi sopiva käsittelyaika.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n jäsenille uusi maatalousmuovien kerääjä

Ylen lantajuttu pöyristytti MTK-väkeä – lannan käsittelykö puuhastelua ja kehitysmaatasoista?

Porojen aiheuttamat nurmituhot kismittävät Pohjois-Suomen karjatiloilla