Ammattikoulutuksen valuvikaa paikataan – Lähihoitajiksi hakevien soveltuvuustestit ollaan jälleen sallimassa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Ammattikoulutuksen valuvikaa paikataan – Lähihoitajiksi hakevien soveltuvuustestit ollaan jälleen sallimassa

Lausunnolle lähetetty asetusmuutos mahdollistaisi soveltuvuustestit lähihoitajaksi, turvallisuusalalle ja logistiikkaan kouluttautuville.
Vuodesta 2016 eteenpäin soveltuvuustesteillä ei ole voitu karsia hakijoita.

Toisen asteen ammattikoulutuksen soveltuvuustesteillä voidaan pian taas karsia hakijoita lähihoitajakoulutukseen, turvallisuusalalle ja muille turvallisuuteen vaikuttaville aloille, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

"Viime viikolla lähti lausuntokierrokselle asetusmuutos, joka esittää, että palautettaisiin karsiutuvuus lähihoitaja-aloille, turvallisuusalalle ja logistiikkaan", kertoo ministeriön ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtaja Mika Tammilehto.

Uudistetussa toisen asteen ammattikoulutuksessa opettajat ovat esittäneet huolensa siitä, että lähihoitaja- ja turvallisuusalan koulutukseen on päässyt ihmisiä, jotka eivät aloille syystä tai toisesta sovellu.

Vuodesta 2016 eteenpäin soveltuvuustesteillä ei ole voitu karsia hakijoita. Linjauksen syynä on nuorisotakuuseen kuulunut koulutustakuu, joka takasi kaikille peruskoulun päättäneille opiskelupaikan joko lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa.

"Silloisen hallituksen keskeinen tavoite oli koulutustakuu, eli haluttiin turvata koulutuspaikka koko ikäluokalle", Tammilehto sanoo.

Entiseen malliin oltaisiin nyt palaamassa lähihoitajakoulutuksen ja turvallisuusalan ohella muun muassa logistiikan koulutusohjelmissa.

Yhteistä kaikille asetusmuutoksen kohteena oleville koulutusaloille on se, että niiltä valmistuvat työntekijät voivat vaikuttaa ihmisten turvallisuuteen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi lokakuussa pyrkivänsä viemään uudistuksen läpi loppumassa olevan hallituskauden aikana, eikä matkan varrella ministeriön mukaan pitäisi olla kompastuskiviä.

"Nyt se on lausuntokierroksella, ja koska se on ministeriön asetus, ministeri voi päättää siitä. Se ei edellytä hallituksen päätöstä tai eduskunnan käsittelyä", sanoo Tammilehto.

Ministeriö on varautunut siihen, että uusi asetus astuisi voimaan tammikuussa 2019. Tammilehdon mukaan kyseessä on kuitenkin vasta osittainen ratkaisu laajempaan ongelmaan.

Esimerkiksi alalle soveltuvuuteen vaikuttava opiskelijan päihdeongelma voi ilmetä tai alkaa vasta koulutuksen aikana.

"Soveltuvuus ja soveltumattomuus eivät ole pelkkä valintakysymys, se ongelma voi syntyä myös koulutuksen aikana. Tämä on yksi ratkaisu, mutta se ei kokonaisuutta ratkaise", Tammilehto sanoo.

Ammatillinen koulutus on tänä vuonna käynyt läpi suuria muutoksia. Uudet perustutkinto-opiskelijat opiskelevat tästä syksystä lähtien uuden lainsäädännön ja elokuun alussa voimaan tulleiden tutkinnon perusteiden mukaan.

Uuden ajan ammatillisessa koulutuksessa keskiössä on henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), joka laaditaan jokaiselle opiskelijalle erikseen.

Ajatuksena on suunnitella, millaisella opetuksen, ohjauksen ja työpaikalla oppimisen yhdistelmällä opiskelija saavuttaa parhaiten tutkintonsa.

Koulutuksen järjestäjien parissa uutta mallia on arvosteltu. Ministeriön opettajilla ja oppilaitoksilla teettämässä byrokratiakyselyssä kehittämissuunnitelmaa pidettiin liian laajana, yksityiskohtaisena ja työläänä.

Marraskuussa teetetyssä kyselyssä lähes puolet vastaajista (44%) oli sitä mieltä, että turha byrokratia oli lisääntynyt.

Useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta oli sitä mieltä, että yksilöllisten opintopolkujen rakentaminen oli omassa oppilaitoksessa vielä kesken, vaikka hyvään alkuun onkin päästy.

Lue lisää

Kaksoistutkinnon suorittaminen kolmessa vuodessa oli rankka, mutta palkitseva urakka – "Nyt minulla on lähinnä helpottunut tunne"

Toisen asteen lähikoulu on tasa-arvoa

Kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu