Politiikka

Pekka Haavisto ei torppaa Jussi Halla-ahon perussuomalaisia "Hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet"

Vihreiden edellinen puheenjohtaja Touko Aalto sulki pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa. Uusi keulahahmo Pekka Haavisto pitää kaikki kortit avoimena.
Jaana Kankaanpää
Pekka Haavisto ei halua mustamaalata Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia. Hän pitää edelleen yhteyttä esimerkiksi Teuvo Hakkaraisen kanssa. "Kiinnitin viime kesänä mökillä Teiskossa puihin Teuvon tekemiä linnunpönttöjä".

Vihreiden uusi puheenjohtaja Pekka Haavisto ei sulje pois hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Hän muistuttaa, että eduskuntavaaleihin on vielä aikaa, ja puolueiden linjaukset saattavat muuttua.

Haavisto ei pidä yhden puolueen, perussuomalaisten demonisoinnista.

"Hallitusyhteistyön ratkaisevat asiat, eivätkä puolueiden nimet".

Tällä hetkellä Haavisto ja Halla-aho ovat täysin vastakkaisilla linjoilla suuressa osassa asioista, mutta molemmat kannattavat esimerkiksi ilmasto­tulleja.

”Pidän edelleen yhteyttä perus­suomalaisten Teuvo Hakkaraisen kanssa. Kiinnitin viime kesänä mökillä Teiskossa puihin Teuvon tekemiä linnunpönttöjä", Haavisto kertoo.

Maaliskuussa 60 vuotta täyttänyt Pekka Haavisto valittiin puolueen väliaikaiseksi puheenjohtajaksi marraskuussa, kun Touko Aalto luopui paikasta sairastumisensa vuoksi.

Viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa vihreät on kääntänyt Haaviston johdolla kannatuksensa vahvaan nousuun, 13,9 prosenttiin. Pääministerin paikasta pätkäpuheenjohtaja ei tohdi vielä haaveilla.

”Olen tyytyväinen, jos vihreät on kevään eduskuntavaaleissa kolmen suurimman puolueen joukossa. Olemme pystyneet palauttamaan viime aikoina uskottavuuttamme vastuullisen ilmastopolitiikan hoitajana. Kesällä olimme julkisuudessa lähinnä pinnallisissa asioissa.”

Haaviston mukaan vihreät haalivat demareiden lisäksi ääniä myös kokoomuslaisilta yrittäjiltä, jotka ovat hyvin koulutus- ja ympäristömyönteisiä.

”Minä uskon intuitiooni, että saamme kannatusta myös alkiolaisilta juurevilta keskustalaisilta. He ovat kyllästyneet hallituksen oikeistolaiseen talouspolitiikkaan.”

Monet vihreät kannattavat puna­vihreää hallituskoalitiota vasemmistoliiton ja SDP:n kanssa. Haavisto ei halua lukkiutua pelkästään poliittisen vasemmiston yhteistyökumppaniksi.

Hän muistuttaa, että moni vihreiden historian alkuaikojen keskeisistä hahmoista vaikutti aikaisemmin liberaalissa kansanpuolueessa.

”Otetaan esimerkiksi legendaarinen entinen oikeuskansleri Paavo Nikula. Hän oli selkeä sivistysporvari.”

Haavisto kertoo, että yllättäen myös vihreät ja perussuomalaiset kilpailevat samoista äänestäjistä.

Lue lisää

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi tähtäävän Riikka Purran mielestä maahanmuutosta keskusteleminen on yhä jonkinlainen tabu: "Väärin puhumalla saattaa päätyä median ja somen raskaaseen limboon ja menettää työnsä"

Hallituksen taival ei näytä helpottuvan

Riikka Purra lähtee perussuomalaisten puheenjohtajakisaan: "En ole uusi Halla-aho"

Ylen gallup: Kokoomus ja SDP suosituimpia – keskustan kannatus alle kuntavaalien tason