Politiikka

Maaseutuyrittäjä lyttää byrokratian – "Maanviljelijästä on tehty nykyään helkatinmoinen rikollinen"

Keskustalaisen kuntapoliitikon Timo Sorvalin mukaan Juha Sipilän politiikka on keskittävää ja osuuskauppa on irti juuriltaan.
Johannes Tervo
Maaseutuyrittäjä Timo Sorvalin työhuoneessa on Che Guevaran kuva. "Tutustuin Guevaran tuotantoon Kuubaan tekemälläni matkalla. Sehän on selvää, että hänellä meni homma monessa kohtaa överiksi. Arvostan kuitenkin ihmisiä, jotka haluavat aidosti muuttaa maailmaa", Sorvali kertoo.

Jämijärven Tykköön kylässä asuva maaseutuyrittäjä Timo Sorvali on saanut byrokratiasta tarpeekseen.

"Olen tehnyt 25 vuotta tili- ja neuvontapalveluita maatalousyrityksille ja minulla oli aikoinaan maitotila ja emolehmiä. Voin kertoa, että byrokratia on tullut vuosien varrella tutuksi", Sorvali kertoo.

Mies ei säästele sanojaan byrokratiaa roimiessaan.

”Byrokratiassa tympäisee aivan kaikki. EU-tukineuvontapuolella on helvetinmoinen työ peltojen mittaamisissa joka vuosi. Miksi siihen haaskataan rahaa? Ei ne pinta-alat miksikään muutu, mutta joka vuosi se teettää valtavasti töitä”, Sorvali päivittelee.

Tiloilla vierailevia tarkastajia hän pitää todellisesta elämästä vieraantuneina.

”Eläinpuolella luomutarkastaja voi tulla ilmoittamatta tilalle. Mä ajattelen, että maanviljelijästä on tehty nykyään niin helkatinmoinen rikollinen, että ei tämä ole enää mitään vapaata yrittämistä."

Maitotilan pyörittäminen päättyi vuonna 2010 vakavaan selkävammaan ja selkäleikkaukseen.

"Lääkäri käytännössä kielsi lehmien pidon. En saanut vuoteen edes taluttaa koiraa", Sorvali muistelee.

Kolmisen vuotta jämijärveläinen työskenteli vain tili- ja neuvontapalveluiden parissa, mutta hankki sitten tilalleen lintuja.

"Kalkkuna- ja ankkahommat alkoivat nelisen vuotta sitten. Pari vuotta olen yrittänyt nyt ihan tosissaan. Liikevaihto ylittää nyt jo reilusti tilitoimistotoiminnan liikevaihdon, mutta ei tällä vieläkään lyö leiville", mies kertoo.

"Lintujen pito alkoi harrastuksena ja henkireikänä, että pääsee taas hoitamaan eläimiä."

Kalkkunan ja ankan lihaa myydään tilalta käsin. Takavuosina hän teki myös pienimuotoista bisnestä mökkivuokrauksella.

Sorvali ei nosta tällä hetkellä mitään tukia.

"Se on ollut jumalattoman vapauttavaa, kun ei tarvitse takuta tukilappujen kanssa. Olen ylipäätään tullut siihen tulokseen, että byrokratiaviidakon todellinen tarkoitus on luoda työpaikkoja tarkastajille ja virkamiehille."

"Maaseutuyrittämiselle byrokratia on sen sijaan suurin este ja jarru", hän jatkaa.

Timo Sorvali on keskustalainen kuntapoliitikko.

Keskustajohtoisen hallituksen harjoittamaan politiikkaan hän suhtautuu kuitenkin kriittisesti.

"Keskittäminen ja maaseudun tyhjentäminen jatkuu, olipa vallassa kuka tahansa tässä maassa. Keskusta ei ole tässä ollut muita kummempi", hän harmittelee.

Sorvali arvioi, että monet perinteisesti keskustaa äänestäneet ovat tyytymättömiä pääministeri Juha Sipilän harjoittamaan politiikkaan.

"Ei kai se nyt aivan sattumaa ole, että Paavo Väyrynen saa milloin minkäkin puoluehankkeensa vietyä puoluerekisteriin. Kannatusta löytyy sen verran, tai ehkä pikemminkin vastustusta nykymenolle", Sorvali puntaroi.

Suomalaista maaseutua murjotaan nyt Sorvalin mielestä monelta suunnalta.

"Poliitikot tekevät keskittäviä päätöksiä ja lisäksi esimerkiksi osuuskauppa on täysin irti juuriltaan. Osuuskunnat tehtiin aikoinaan kovalla vaivalla viljelijöitä varten, mutta sitä se ei enää todellakaan ole. Kate haetaan nykyään aina kannolta."

Myös ilmastokeskustelu syyllistää Sorvalin mielestä maaseudun ihmisiä.

"Viljelijöitä on syytetty milloin Itämeren pilaamisesta, milloin ilmastonmuutoksesta."

Pohjois-Satakunnassa sijaitseva 1 850 asukkaan Jämijärvi on kriisikunta.

"Meillä on paljon pieniä yrityksiä, mutta myös väestö- ja työpaikkakatoa. Itse en kannata kuntaliitosta niin kauan kuin kunta voi suinkin pysyä itsenäisenä. Jos pieni kunta sulautuu isompaan naapuriinsa, katoavat palvelut alta aikayksikön", Sorvali pamauttaa.

Lue lisää

Väyryset pokkasivat vuoden maaseutuyrittäjäpalkinnon

Tutkimus: Suomalaiset arvostavat kaupunkimaisuutta vähiten valitessaan asuinaluetta – tärkeintä turvallisuus ja rauhallisuus

Jäitä hattuun kuntavaalikentillä

Juha Sipilään on käyty käsiksi eduskunnan lähellä – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla", entinen pääministeri kertoo MTV:lle