Politiikka

IS: Lintilä selvityttää australialaisen Dragon Miningin suunnitelmat – "Ei tänne voi tulla sikailemaan"

Kaivosyhtiö kertoi Iltalehden uutisen mukaan sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että yhtiö ehtii tyhjentää kultakaivoksensa ennen valitusten käsittelyä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi Ilta-Sanomille, ettei kukaan voi tulla Suomeen sikailemaan kaivoslailla, vaan pelisääntöjen pitää olla kaikille samat.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) aikoo Ilta-Sanomien mukaan selvityttää australialaisen kaivosjätin Dragon Miningin kohutut kaivossuunnitelmat.

Asia on noussut julkiseen keskusteluun Iltalehden uutisesta, joka liittyy Kaapelinkulman kaivoshankkeeseen Valkeakoskella. Uutisen mukaan Hongkongin pörssiin joulukuun alussa listautunut Dragon Mining -kaivosyhtiö on kertonut sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että yhtiö ehtii tyhjentää kultakaivoksensa ennen valitusten käsittelyä.

Lintilä sanoo Ilta-Sanomille, että hän aikoo laittaa selvityksen käyntiin liittyen siihen, pitävätkö lehtitiedot paikkansa.

"Ei tänne kukaan voi tulla sikailemaan kaivoslailla. Kaikilla täytyy olla samat pelisäännöt", ministeri kommentoi.

Ministerin mukaan viime päivien kaivoslakikeskustelu on kuitenkin saanut outoja piirteitä, joissa käsitteet ja lait ovat sekoittuneet. Muun muassa kaivoslakiin on vaadittu muutoksia kohun yhteydessä.

Lintilä sanoo, ettei Suomessa ole vielä ainoatakaan kaivosta, joka olisi luvitettu uuden, vuonna 2011 tehdyn kaivoslain mukaan. Luvat ovat entisen lain peruja, tai entisten lupien jatkoja.

"Yhtään toimivaa kaivosta ei ole vielä uuden kaivoslain perusteella luvitettu."

Lintilän mukaan kaivoslakia tärkeämmiksi ovatkin nousseet nykyään ympäristönsuojelulaki ja vesiensuojelulaki.

Dragon Miningilla on tätä nykyä Suomessa toiminnassa kaksi kultakaivosta, Jokisivun ja Oriveden kaivokset. Kaapelinkulman kaivos on tarkoitus avata tammikuun aikana.

Kaapelinkulma sijaitsee Valkeakoskella Pirkanmaalla.

Hanke on nostattanut lähialueella huolta muun muassa vesistöön päätyvistä päästöistä.

Ilta-Sanomien uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirstunvartija

Mika Lintilä ei ole lähdössä keskustan puheenjohtajakisaan

Keskustan odotetut ministerinimet selvillä: Jari Leppä jatkaa maa- ja metsätalousministerinä ja Mika Lintilä valittiin kirstunvartijaksi